Калин Врачански пее под звездите (СНИМКИ)

Любопитно
17:57 - 27 Април 2021
7915
Калин Врачански пее под звездите (СНИМКИ)

Софийската опера строи нова сцена под открито небе край живописното езеро Панчарево. Летният театър ще бъде готов през юни и амбицията е там трупата под ръководството на директора акад. Пламен Карталов да изнесе своите хитови мюзикъли и оперни спектакли. Специално за сцената под звездите ще бъде внесен понтон от Италия, съобщи маестрото на пресконференция по повод премиерата на най-новия мюзикъл на Операта „Баща ми бояджията”.

Режисьорът Пламен Карталов отдавна има амбицията да постави един от най-обичаните български филми "Баща ми бояджията" на режисьора Стефан Димитров, в който през 1974 г. главната роля изигра Коста Цонев, да бъде претворен като мюзикъл. Сега в главната роля на учителя Андреев влиза един от най-обичаните и талантливи актьори Калин Врачански, който несъмнено има и певчески талант. Това ще е дебют за актьора в мюзикъл и то на сцената на Софийска опера.

Негови деца „стават” малчуганите от вокална формация „Таласъмче“ и детски хор с ръководител Таня Лазарова. В ролята на майката - г-жа Андреева ще видим звездата на Операта и на Музикалния театър Весела Делчева, която е част и от другите успешни мюзикъли там "Мамма Миа" и "Клетниците", както и във "Фантома на операта" в Музикалния театър. И трите грандиозни спектакли са дело на маестро Карталов.

С „Баща ми бояджията” исках да отдам почит на нашите легендарни актьори, които са участвали във филма преди 47 години - Коста Цонев, Невена Коканова, Климент Денчев, Георги Парцалев, Джоко Росич, Ицхак Финци, сподели режисьорското си виждане Пламен Карталов. Един от артистите от „златното поколение” е играл и тогава – Славчо Пеев. Звездата на Сатиричния театър този път ще се качи на сцената на Софийската опера. Музиката е на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на брата на Коста Цонев – известния хуморист и писател Васил Цонев.

Премиерата на "Баща ми бояджията" трябваше да се случи преди няколко месеца – на 31 декември, защото това е точната дата, на която се развива действието по сценарий. Екипът на операта обаче е убеден, че и сега, през май, няма да липсва публика. На въпрос на Lupa.bg маестро Карталов сподели, че амбицията му е мюзикълът да се играе и в новия Летен оперен театър край Панчарево и на други сцени под звездите.

Специално за медиите Калин Врачански и децата от „Баща ми бояджията” танцуваха и пяха под ритъма на една от песните от мюзикъла „Темпо, темпо”.

С този български мюзикъл Софийска опера отправя послание за оптимизъм в тези нелеки времена, коментира Пламен Карталов. Това не е случайно, тъй като една от песните в мюзикъла се казва "Песен на надеждата". "Баща ми бояджията" е спектакъл за публика от 0 до 100 години, каза режисьорът. За децата има три екипа от по 6 деца.

"Баща ми бояджията" е най-подходящата музикална и сценична творба, която заслужава нашата публика, да престане да се тревожи и да се потопи в една атмосфера на едни години, които бяха едни от най-хубавите години за България. Това е епохата на родно изкуство, когато се развива и нашето действие в нашата история.

А ето и сюжетът на "Баща ми бояджията". 31 декември 1932 година. Андреев е учител по история, останал без работа в навечерието на Нова година. Липсата на пари го притеснява и заедно с шестте си деца решава да посети братовчед си Спас, за да поиска от него заем.

Стигайки там, разбират, че братовчедът е изгонен от работа и също няма пари. Отчаяни, бащата и децата скитат по улиците на София и наблюдават забавленията на хората. Уморени и премръзнали, те се прибират към дома. По пътя срещат техен съсед, богат фабрикант. Той обяснява, че очаква важни гости за вечеря, а къщата му не е боядисана. Предлага много пари, ако всичко е готово до 16.00 часа. Фабрикантът е нещо като бъдещите мутри - богат, с ролс ройс, разсмя присъстващите Пламен Карталов. В ролята на богаташа ще видим легендарния Славчо Пеев.

Учителят Андреев с радост се съгласява. Богаташът отива със семейството си у приятели. В определения час всичко е готово, но фабрикантът се обажда по телефона и обявява, че няма да се прибере до 3 януари. Ядосан от нечестността му, бащата-бояджия събира семейството си на богата вечеря. 

Специално за постановката на „Баща ми бояджията“ в Софийската опера беше поканена Татяна Лолова, която репетираше заедно с акад. Карталов. Въпреки преждевременната й загуба, тя ще получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде, макар и за кратко, винаги в духа на спектакъла. Тя ще присъства сред нас с един портрет, разкри Пламен Карталов.

Ролята, в която трябваше да влезе Татяна Лолова, е поверена на Марияна Цветкова. „Това да замениш Татяна Лолова е пълен абсурд,“ коментира Вагнеровата певица. „Това е първият ми мюзикъл – от десетилетия си мечтая за това, но съжалявам, че получих този шанс заради случилото се с Татяна", добави Цветкова.

Пред Lupa.bg Пламен Карталов коментира какво е основното предизвикателство пред него като режисьор при претворяването на кино-мюзикъла на оперната сцена. Маестрото е завършил и филмова режисура и има особен афинитет и към Седмото изкуство.

"Предизвикателството е много силно, вълнуващо, защото първото нещо, което ми направи впечатление е, че артистите от филма пееха като оперни артисти. Това ми даде кураж и си казах: "Щом драматичните артисти пеят като оперни, защо оперните да не станат драматични актьори в рамките на един мост. Аз бях много голям приятел с Петър Ступел и това носталгично усещане към него ми даде също едно възбуждане на духа - неговата музика да звучи на живо. Постарал съм се някои места в спектакъла да ги запазя като цитати от филма, с предварителната уговорка, че това е един голям поклон пред голямото творчество на екипа на кино версията", каза още режисьорът пред Lupa.bg.

Маестрото специално благодари на 18-те деца, които взимат участие в спектакъла. "Децата са ни фантастични, пеят великолепно, предпочитат да стоят в Операта, отколкото в училище. Гледайки тези талантливи деца, вярвам в прогреса", сподели Пламен Карталов пред Lupa.bg.

Режисьорът сподели още, че е взел малки фрагменти от разказа на Васил Цонев, които ги няма във филма. "Уважението е взаимно и професионално. Операта винаги е свързана с киното, защото киното е след операта като форма. И винаги има едно взаимодейстие", коментират директорът на Софийска опера пред Lupa.bg.

"Мислим да играем на открито този мюзикъл. Има една допълнителна специална рамка, защото един филм идва от екрана на сцената, която е метафорична рамка и на която ще видите улиците на "Овча купел", къщите от филма, които дават интериора и екстериора. Така че винаги търся този синхрон на идеи и тази кино рамка се превръща в рамка на спектакъла. Всички герои там са част от това живо действие", обясни пред Lupa.bg акад. Карталов режисьорската си концепция.

"Предизвикателство е да застанеш пред тези шест деца, с които ще бъда заедно на сцената, а общо 18, защото те са толкова талантливи, че просто трябва да им партнираш достатъчно добре и да бъдеш на тяхното ниво", с тези думи Калин Врачански отговори на въпрос на Lupa.bg как се чувства като сценичен баща на толкова много малчугани.

"Атмосферата в Операта е много приятна, всеки един от колегите първо, че е много талантлив, второ с опита, който има от спектаклите, които са минали през него обогатява нашия спектакъл и дори получавам някои ценни съвети от тях, тъй като все пак това не е типично за мен и за първи път заставам в главна роля в мюзикъл. Така че благодаря за помощта, която колегите ми оказват," сподели още звездата от киното и театъра.

Всички останали роли в новата сценична интерпретация на "Баща ми бояджията" се изпълняват от Ангел Христов, Гергана Русекова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.

Премиерата на мюзикъла "Баща ми бояджията" е на 8 май, събота. Следващите спектакли са на 9, 10, 18 и 19 май.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА