Калоян Паргов събра ексминистри и депутати за цял кабинет в сянка

Дора Янкова, Мирослав Мурджов, политолози, енергетици и социолози създадоха нов тинк-танк

Общество
21:41 - 11 Август 2022 (обновена)
10603
Калоян Паргов събра ексминистри и депутати за цял кабинет в сянка

Бившият лидер на столичното БСП и дългогодишен общински съветник Калоян Паргов събра знакови лица от целия политически спектър в нов тинк-танк. Опозиционерът на ръководството на Столетницата в лицето на Корнелия Нинова откри Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ). "Не е Министерски съвет", отсече още в експозето си за целите и мисията на НПО-то Паргов, но съставът на учредителите действително прилича на готов кабинет в сянка.

Бивши министри (от близкото и далечно минало), позабравени депутати, но и ярки представители на законодателството, а освен тях куп експерти, дадоха старта на СИНПИ с идеята той да се превърне в мост между браншовите организации, бизнеса и държавните институции.

А първото, с което се захваща, е демографската криза, включително като се разчита и на международен опит. Този аспект от политическата биография на Паргов - работа в гражданския сектор, обаче далеч не му е непознат. Преди повече от 2 десетилетия той бе част от екипа на Фондация "Ресурсен център". 

Да събере на едно място голям брой лица от левицата, включително ексздравната министър д-р Таня Андреева, проф. Ваня Добрева, Дора Янкова, Николай Цонков, ексдепутата Благовест Кирилов, политолога доц. Татяна Буруджиева и социолозите Юрий Асланов, Христо Монов заедно с много други на едно място обаче несъмнено повдигна въпроса пред Паргов дали не се опитва да създаде нова опозиция в БСП. "Не", отсече светкавично той. И се аргументира, че сред учредителите на СИНПИ са и представители на "Зелено движение", и на десни проекти.

"Нашата идея е СИНПИ да бъде независим форум, извор на идеи, реформи и дългосрочни визии. Ние искаме да помогнем на държавата, да бъдем неин партньор в разпространенето на експертни мнения по стратегически въппроси. А наши партньори ще бъдат и бизнеси, и банки, и университети, и граждани", каза Паргов при представянето. И заговори за липсващата нова национална доктрина в контекста на опасната демографска катастрофа, като напомни, че тя трябва да надпартийна, свързана с всички политически формации и институции. 

До Паргов в начинанието му застават и фигури и като Мирослав Мурджов (депутат от ВМРО в 40-ото НС), и проф. Захари Захариев, и друг бивш министър от кабинета "Орешарски" - Иван Данов, и посланик Чавдар Минчев, и бившият зам.-енергиен министър Ивайло Айолов. Не липсва и харвардски възпитаник - бившият служебен финансов министър Валери Белчев. И дори... бивш член на НФСБ на Валери Симеонов - Николай Марков. 

Заради това, че са адаши обаче с шефа на кабинета на доскорошната икономическа министър Корнелия Нинова - Калоян Методиев, който също основа свой институт - "Рего", на Калоян Паргов не му се размина и питането дали не иска да го конкурира. "Нищо общо няма, нито прилича на някакъв Рего-Лего проект", отговори през смях основателят на СИНПИ. 

Капка катран също не липсваше при представянето на новия тинк-танк - там изненадващо се появи редом до добре познати лица и... обвинената в плагиатство на над 90% от написаното в дисертацията си във Военния университет ексикономическа министърка Даниела Везиева.