Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената под купола на цирк „Балкански"

Световноизвестният тенор празнува в ролята на тъжния клоун Канио в операта "Палячи"

Топ
11:51 - 10 Март 2023
2188
Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената под купола на цирк „Балкански"

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената под купола на академичен цирк „Балкански" с операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Събитието е на 27 април в София. "Палячи" е продукция на Държавната опера в Стара Загора и ще бъде представена отново, пет години по-късно.

В спектакъла своите дебюти ще направят баритонът Матеуш Михаловски (носител на първа награда от първия международен конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов",Бургас, 2022) в ролята на директора на цирка, и младият украинец Назар Микуляк, който ще изпълни ролята на Силвио.

В ролята на Неда е Анна Дитри, Тонио - Нико Исаков, Бепо - Ивайло Йовчев. Участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера, артисти от цирк „Балкански". Ще дирижира Ивайло Кринчев, а диригент на хора е Младен Станев.

Идеята за опера в цирка е на самия Калуди Калудов, прегърната от режисьора и директор на старозагорската опера Огнян Драганов.

„Палячи" е единствената опера със сюжет по действителен случай  и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената. Костюмите са на Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите на хора - на Салваторе Русо.

"Палячи" е един достоверен образ на живота на артиста. Затова и историята за трупа комедианти съвсем естествено е приютена под шапитото на цирк "Балкански".

Калуди Калудов е в ролята на тъжния клоун Канио. Плачещият клоун, който трябва да разсмива публиката си, докато страда за загубената си любов и потъпканите си чувства, е метафора за смисъла на самото изкуство, в което най-красивите и ценни шедьоври често се раждат с цената на болката и загубата на нещо истински скъпо.