Камък от Марс оценен на $800 000

Актуални новини
17:05 - 23 Февруари 2022
1430
Камък от Марс оценен на $800 000

Отломка от Марс продава аукцонна къща "Кристис" на онлайн търг, който приключва днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очакваната цена на къса от Червената планета е около 800 хиляди щатски долара. На търга са предложени и метеорити, като някои от космическите обекти се очаква да бъдат продадени за около 300 хиляди щатски долара.

Наддаванията започнаха на 9 февруари.

Търгът, в който има 66 лота, включва "метеорити, съдържащи най-старата материя, до която човечеството може да докосне", се казва в съобщението на "Кристис".

Сред продаваните обекти има "скали, които са били изхвърлени от по-големи метеоритни удари върху Луната или Марс", обяснява астрофизикът Нийл дьо Грас Тайсън. "Тези камъни са избягали, някои тела са се скитали в космоса, а други са кацнали тук, на Земята."

Най-висока цена на онлайн търга се очаква да достигне третата по големина отломка от Марс. Най-странният обект, предложен от "Кристис", пък е кучешка колиба.

Обитателят й Роки, немска овчарка, е бил вътре и едва успял да се спаси, когато метеорит пробил ламарината й през април 2019 г. в Агуас Саркас, Коста Рика.

"Дупка, която е с големина около 18 сантиметра, показва мястото, където метеоритът е пробил покрива", се казва в описанието на "Кристис", придружаващо кучешката колиба. Животното се е спасило на косъм.

Не такава късметлийка обаче е била крава във Венецуела през 1972 г., която е била ударена от метеор. След инцидента тя е заклана от стопанина си и изядена.

Досега хората са пощадени от подобни космически обекти. Въпреки сериозните поражения, които могат да нанесат, метеоритите са обект на търговията и към тях има значителен интерес, отбелязва Тайсън. "Можете да живеете цял живот, без изобщо да докоснете метеорит, но има хора, които са се посветили на това да ги търсят в дивата природа", разказва още експертът.