Камала Харис обожава масала доса

Едно от любимите ястия на настоящето вице на САЩ се поднася с лютеница и самбахар

Топ
13:06 - 23 Юли 2024
2260
Камала Харис обожава масала доса

Едно от любимите ястия на Камала Харис произлиза от Южна Индия. То представлява палачинка, приготвена на тиган до златисто – кафяво.

За разлика обаче от традиционните палачинки, тази, която приготвят в Южна Индия, е направена от ферментирало тесто от ориз и мунго. Това е т. нар. доса.

Рецептата за доса датира от 2000 години и е любима на милиони индийци по целия свят. Друго интересно в нея е, че се конкумира с idli podi – ароматна южноиндийска подправка на прах, направена от леща, семена и други билки, а понякога с добавени фъстъци, кокос и листа от къри. Подправката се смесва в сусамово масло, с което вкусът става още по-интересен.

Любимото ястие на Камала Харис се поднася с лютеница и самбахар,

което представлява бульон на основата на леща. 

В зависимост от региона, като и различните адаптации на рецептата по света, често се добавят и други съставки, като пикантни картофи. Така се стига до известната масала доса, при която към палачинката се предлагат различни плънки в малки купички.

Популярността на доса продължава да расте по целия свят, главно поради голямата индийска диаспора, която редовно хапва ястието и многобройните му вариации. Камала Харис дори засне дори видео как приготвя масала доса заедно с популярната актриса Минди Калинг. Клипът беше публикуван в Twitter през 2019 г. „Израснах с южноиндийска храна – много ориз и йогурт, картофено къри и дал“, каза тогава Харис.

Доса, освен традиционно ястие, стана и много модерно, особено заради здравословното хранене и начинът, по който се приготвя.