Камала Харис похвали Полша за приема на 1 милион украински бежанци

От началото на войната над 2 милиона души са напуснали Украйна

ЕС
14:38 - 10 Март 2022
1969
Камала Харис похвали Полша за приема на 1 милион украински бежанци

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали полския народ за неговата щедрост и за това, че е приел над 1 милион бежанци от Украйна от началото на руската инвазия, информира Асошиейтед прес.

Харис направи коментарите, по време на среща с полския премиер Матеуш Моравецки, броени часове след като Камарата на представителите на САЩ прие огромен законопроект за разходите, който включва 13,6 милиарда долара помощ за Украйна и нейните европейски съюзници. Законодателството включва 6,8 милиарда долара за грижи за бежанци и друга икономическа помощ за съюзниците.

Гледах и четох за работата на обикновените хора, които правят необикновени неща, и затова ви поднасям благодарности от американския народ", заяви Харис.

Камала Харис се срещна и с полския президент Анджей Дуда. Двамата трябваше да проведат следобедна пресконференция. По-късно в четвъртък вицепрезидентът трябваше да се срещне с украински бежанци, които са избягали в Полша след началото на руската инвазия.

Докато е във Варшава вицепрезидентът на САЩ ще се срещне и с канадския премиер Джъстин Трюдо. Канадският лидер е на посещение в Европа и провежда срещи с европейски лидери по темата за войната в Украйна.

Посещението на Харис в Полша и Румъния бе обявено от Белия дом като шанс вицепрезидентът да се консултира с двама от лидерите от източните страни на НАТО относно нарастващата хуманитарна криза, причинена от руската инвазия в Украйна.

От началото на войната над 2 милиона души са напуснали Украйна, като половината от тях са дошли в Полша.

Но различията между Варшава и Вашингтон относно полския план за изпращане на съветски изтребители в база в Германия за използване от Украйна хвърлиха сянка върху посещението на Харис в Полша. Точно когато Харис пристигна във Варшава късно вечерта в сряда, Пентагонът категорично отхвърли идеята.

Предложението беше публично разпространено от Полша, без консултация със САЩ, дни след като държавният секретар Антони Блинкен обяви, че администрацията на Байдън "много, много активно" разглежда предложение, според което съседката на Украйна Полша ще снабди Киев с бойци от съветската ера и на свой ред получават американски F-16, за да компенсират загубата си. Полските правителствени служители обаче настояха, че всяко прехвърляне на самолети трябва да се извършва в рамките на НАТО.

В сряда Пентагонът затвори вратата за перспективата НАТО да прехвърли самолети за Украйна, заявявайки, че подобен ход с връзка между САЩ и НАТО би изложил "висок риск" от ескалация на войната между Русия и Украйна.

В петък Камала Харис ще отпътува до Букурещ за среща с румънския президент Клаус Йоханис.