Камала Харис събра 310 милиона долара през юли за кампанията си

САЩ
15:29 - 02 Август 2024
769
Камала Харис събра 310 милиона долара през юли за кампанията си

Кампанията на Харис съобщи в петък, че е събрала 310 милиона долара през юли, стимулирана от малки дарения, предава "Ройтерс".

Даренията през юли - повече от два пъти повече от 138,7 милиона долара, събрани от републиканския съперник Доналд Тръмп през същия месец - увеличават общата сума, събрана от Харис и Байдън преди нея, до над 1 милиард долара, най-бързото преминаване на този праг от президентска кампания в историята, каза кампанията.

Юли се очертаваше да бъде разочароващ месец за демократите, след като големи дарители задържаха пари в опит да накарат Байдън да излезе от надпреварата, но появата на Харис като кандидат-президент на партията поднови ентусиазма на избирателите и дарителите.

Повече от 200 милиона долара от 310-те милиона долара са дошли през първата седмица след подкрепата на Байдън за Харис, се казва в кампанията.

Две трети от даренията през юли идват от хора които даряват за пръв път и 94% от даренията са били от 200 долара или по-малко, се казва в кампанията.

"Това е историческа победа за кандидат, който ще влезе в историята този ноември. Огромното изливане на подкрепа, което видяхме само за кратко време, показва ясно, че коалицията на Харис е мобилизирана, расте и е готова да положи усилия, за да победи Тръмп този ноември", каза Харис за мениджъра на президентската кампания Джули Чавес Родригес.

Кампанията на Харис имаше 377 милиона долара в края на месеца, с 50 милиона долара повече от 327 милиона долара на кампанията на Тръмп.

Набирането на средства от Тръмп за юли е с 24% повече от 111,8 милиона долара, които кампанията съобщи, че е събрала през юни.

Опитът за убийство на Тръмп на 13 юли на митинг в Бътлър, Пенсилвания, се очакваше да стимулира предизборния принос за бившия президент. Набирането на средства от Тръмп се е увеличило преди това, когато той беше осъден в края на май по обвинения в престъпление, свързано с плащане на тайни пари на порнозвезда преди изборите през 2016 г.

Проучванията показаха, че Тръмп е натрупал преднина пред Байдън, включително в спорните щати, след катастрофалното представяне на Байдън в дебата на 27 юни, но влизането на Харис в надпреварата промени динамиката с последните проучвания, показващи напрегната конкуренция.