Канада и Китай изгониха реципрочно дипломати

Канадското посолство в Пекин засега не коментира заповедта за експулсиране

Свят
12:04 - 09 Май 2023
1546
Канада и Китай изгониха реципрочно дипломати

Канадското правителство гони базиран в Торонто китайски дипломат, за който се твърди, че е участвал в схема за сплашване на член на парламента, съобщава БиБиСи.

Китай бе обвинен, че иска да атакува депутата Майкъл Чонг и неговите роднини в Хонконг, след като той обвини Пекин в нарушения на човешките права.

Министърът на външните работи Мелани Жоли обяви дипломата Джао Вей за "персона нон грата" в изявление в понеделник.

Китайското посолство в Отава заяви, че осъжда експулсирането.

Ходът на Отава следва доклад на канадското разузнаване, появил се във вестник Globe and Mail, който обвини г-н Джао, че е участвал в събирането на информация за Чонг, 51, след неговата вокална критика относно отношението на Китай към уйгурското малцинствено население.

В него се казва, че канадската шпионска агенция смята, че Китай е търсил подробности за роднините на г-н Чонг в Хонконг в опит да възпре "антикитайските позиции".

Политикът внесе предложение в парламента през 2021 г., което обяви отношението на Китай към уйгурите за геноцид. Китай отхвърли обвиненията и малко след това санкционира Чонг.

По-късно Китай обяви експулсирането на канадски дипломат във вторник като ответна мярка, съобщи Асошиейтед Прес.

Министерството на външните работи каза, че Китай прилага "реципрочна контрамярка на безскрупулния ход на Канада", на която каза, че "твърдо се противопоставя".

В него се казва, че Дженифър Лин Лалонд, висш канадски дипломат в Шанхай, е била помолена да напусне до 13 май и че Китай "си запазва правото да предприеме допълнителни действия в отговор".

Канадското посолство в Пекин засега не коментира заповедта за експулсиране.

Жоли каза в понеделник, че Канада "няма да толерира никаква форма на чуждестранна намеса в нашите вътрешни работи" и че решението за експулсирането на дипломата е "взето след внимателно разглеждане на всички действащи фактори".

След това на канадската шпионска агенция беше наредено незабавно да предаде информация за заплахи към членове на парламента и техните семейства.

В изявление, китайското посолство в Отава заяви, че "решително ще предприеме контрамерки" във връзка с експулсирането.

Миналата седмица Китай обвини Канада в "клевета" заради твърденията, че Пекин е насочен към г-н Чонг и семейството му.

Чонг, консерватор, критикува управляващите либерали за неправилно отношение към този въпрос.

"Не трябваше да отнеме две години на правителството да вземе това решение", заяви той.

Твърденията идват на фона на други разузнавателни доклади, изтекли в канадски медии, които обвиняват Китай в опит за намеса в изборите в Канада.

През март канадският премиер Джъстин Трюдо обяви независим специален докладчик, който да разследва твърденията за намеса.