Канада ни даде 11 секции, сред тях и Ниагара Фолс

Актуални новини
17:15 - 01 Март 2021
1271
Канада ни даде 11 секции, сред тях и Ниагара Фолс

Департаментът на външните работи, търговията и развитието на Канада информира страната ни с нота, че дава съгласие за откриване на 11 избирателни секции на своя територия за парламентарните избори на 4 април. Това съобщават от Министерството на външните работи.

В нотата се уточнява, че Канада не възразява срещу откриването на избирателни секции в двете дипломатически представителства на България в Отава и Торонто, както и в почетното консулство във Ванкувър.

По изключение се дава разрешение за разкриване на СИК и в следните населени места извън задграничните ни представителства: Монреал, Брамптън, Калгари, Квебек, Вон, Кичънър, Ниагара Фолс и Едмънтън.

Канадската страна посочва изрично, че на намиращите се извън задграничните ни представителства населени места, в които по изключение се предоставя разрешение за разкриване на СИК, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване. Осигуряването на обществената безопасност и сигурността на помещенията, където ще се гласува, следва да бъде обезпечено от страна на дипломатическите и консулските ни представителства.

Даденото съгласие от канадска страна за разкриване на посочените СИК не освобождава задграничните ни представителства в Канада от задължението за спазване на приеманите на федерално и провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на Covid-19, уточняват от МВнР.

Отбелязва се, че в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и издаваните от страна на федералните и провинциални здравни власти актуални разпоредби съществува вероятност гласуването на място да не се състои по план, като се отправя молба към посолството да изготви планове за действие при подобна ситуация.