Канада подкрепя присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Свят
11:14 - 16 Май 2022
943
Канада подкрепя присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Канада обяви, че подкрепя плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО на фона на руската война в Украйна, съобщава Асошиейтед прес.

Мелани Джоли, министър на външните работи на Канада, говори в понеделник в Брюксел преди срещата с висшия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел.

Джоли заяви, че Канада подкрепя "бързо присъединяване" на двете страни. "Нашата цел е да бъдем сред първите страни, които могат да ратифицират присъединяването на Швеция и Финландия. Този процес в миналото е отнел осем месеца до една година.", добави тя.

Предвид кризата със сигурността, предизвикана от войната и потенциалната заплаха за Финландия и Швеция, страните от НАТО се стремят да действат бързо, ако двойката нации официално кандидатства, което все още не са направили.

Запитана дали Канада би била за присъединяването на Украйна към военния съюз, Джоли каза, че страната й подкрепя "политика на отворени врати", но не одобри подобен ход, който на този етап е нереалистичен, тъй като ще изисква съюзниците да се намесват военни в разкъсаната от война страна.