Канада разполага два военни кораба в района на Хаити

Задачата на двете фрегати ще бъде да водят наблюдение

Свят
13:05 - 17 Февруари 2023
1445
Канада разполага два военни кораба в района на Хаити

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи вчера, че „в близките седмици“ страната ще разположи в района на Хаити два военни кораба, за да си осигури присъствие в зоната край тази карибска държава в криза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Задачата на двете фрегати ще бъде да водят наблюдение, да събират данни и да поддържат присъствие по море, уточни Трюдо в Насау, на Бахамските острови, където участва в среща с държавните и правителствените глави на Карибската общност. 

На пресконференция след форума той посочи, че корабите „ще подкрепят хаитянската национална полиция в действията ѝ срещу бандите“.

Миналия петък Върховният комисар по правата на човека на ООН настоя международната общност да обмисли „спешно разполагането на сила за специализирана подкрепа“ в Хаити, където насилието от страна на бандите е стигнало размери, „невиждани от десетилетия“.

Бандите контролират над половината от територията на Хаити и всеки ден отвличат граждани, като искат десетки и стотици хиляди долари откуп от близките на жертвите, най-често подлагани на сексуални гаври, докато са в плен.

„Канада е твърде разтревожена от размириците и нестабилността, царящи в Хаити“ – страна, „страдаща от постоянното насилие на бандите, от политическо брожение и корупция“, заяви Джъстин Трюдо.

„Тази ситуация се развива много близо до нас, не само до региона, но и в Канада с нашата силна хаитянска диаспора“, добави той след разговор с хаитянския премиер Ариел Анри.