Канада, САЩ и Мексико заменят НАФТА с ново търговско споразумение

Сделката подобрява условията на труд на работниците и действа за борба с климатичните промени

Новини
17:29 - 10 Декември 2019
1593
Канада, САЩ и Мексико заменят НАФТА с ново търговско споразумение

Канада, САЩ и Мексико постигнаха търговско споразумение. Това обяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от "Ройтерс".

Обрадор поясни, че представители на правителствата на САЩ и Канада ще пристигнат в Мексико днес, за да се подпишат под Споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA).

Той отбеляза на редовен брифинг, че трите държави са се договорили за труда, стоманата и алуминия.

Изгледите за финализиране на споразумението "изглеждат добри", написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в "Туитър" малко преди председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси да даде пресконференция, на която обсъди търговската сделка.

По-рано Белият дом съобщи, че Тръмп е разговарял с канадския премиер Джъстин Трюдо в понеделник. Те са обсъдили значителния напредък към финализиране на споразумението.

На пресконференцията Пелоси заяви, че демократите в Конгреса и Белият дом са постигнали споразумение за сделката с Мексико и Канада. Пелоси подчерта, че новото споразумение е по-добро от първоначално предложеното от администрацията на Тръмп. По думите й новата сделка подобрява условията на труд на работниците и действа за борба с климатичните промени.

USMCA е много по-добро от НАФТА. Споразумението е победа за американските работници, каза тя.

Белият дом очаква на 18 декември да се проведе гласуване на търговското споразумение, което ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).