Канада ще даде стотици модерни дронове на Украйна

Украйна
11:49 - 20 Февруари 2024
1131
Канада ще даде стотици модерни дронове на Украйна

През пролетта Канада планира да прехвърли на Украйна стотици модерни бойни дронове на стойност почти 100 млн. канадски долара (около 73 млн. щатски долара). Това заяви министърът на отбраната на страната Бил Блеър.

"Канада инвестира над 95 млн. (канадски) долара, за да предостави на Украйна повече от 800 безпилотни летателни апарата SkyRanger R70", каза Блеър. По думите му, тези дронове са сред най-добрите в света в своя клас.

"Те могат да транспортират различни товари с тегло до 3,5 кг, включително боеприпаси. Тези безпилотни самолети ще помогнат на украинците на контактната линия бързо, точно и ефективно да идентифицират целите", обясни министърът, цитиран от "Украинска правда".

Той добави, че SkyRanger може да открива отделни превозни средства и източници на топлина от голямо разстояние и при лоши метеорологични условия.

"Очакваме първите системи да пристигнат във въоръжените сили на Украйна тази пролет", допълни Блеър. Той уточни, че договорът, подписан с производителя на безпилотни летателни апарати, предвижда също така доставка на резервни части и услуги по поддръжка.