Канадци откриха злато за 500 млн. в Южна България

Общество
11:03 - 17 Март 2021
17373
Канадци откриха злато за 500 млн. в Южна България

Канадската компания Velocity Minerals обяви, че е открила злато, възлизащо на приблизително 156 хил. тройунции в установена зона „Дурусу тепе“ на находището "Обичник", намиращо се в централната част на Южна България, обявиха от самата компания, цитирани от money.bg.

При цена на златото днес от 1733,5 долара за тройунция, това прави съдържание на злато от малко под половин милиард лева. Разбира се, трябва да се има предвид, че самият добив ще започне след години и тогава стойността на благородния метал вероятно ще е различна.

Първичният ресурс руда ще е 4,4 млн. тона при средно златно съдържание на злато от 1,1 грама на тон, става ясно от откритията на Velocity.

Минималното съдържание според сондажите е 0,3 грама на тон, като 80% от съдържанието на метала се намира на дълбочина до 120 метра под земята.

До 45 дни трябва да са готови и документите с резултатите по стандарта National Instrument 43-101, който е задължителен за всички компании, извършващи дейност в Канада или листнати на канадски фондови пазари.

От компанията изтъкват още, че площта на находището може да се увеличи, тъй като в момента продължават сондажите в други части на "Обичник".

"В момента текат проучвания за разширяването на находището "Дурусу" на юг, където аномалните почвена геохимически и спектрохимически резултати още не са тествани", става ясно от съобщението.

За находището Velocity е сключила опционален договор с "Горубсо - Кърджали", според който канадската компания може да получи 70% дял от "Обичник".

Освен "Обичник" и съседното находище "Македонци", канадската компания и „Горубсо“ си партнират и в златодобивния проект "Розино", част от площта "Тинтява", където тя също притежава 70% чрез дъщерното си дружество "Тинтява експлорейшън". "Розино" е над два пъти по-голям от "Обичник" с доказани запаси от 365 хил. тройунции.

Третото находище, в чието проучване участва Velocity, е "Иглика", намиращо се в Югозападна България, недалеч от границата с Турция.