Кандидатът за кмет на София Борис Бонев: Да се оттегля в полза на Игнатов?! Няма такъв случай!

Новини
15:00 - 15 Октомври 2019
10849
Кандидатът за кмет на София Борис Бонев: Да се оттегля в полза на Игнатов?! Няма такъв случай!

Скандално предложение на водача на общинската листа на "Демократична България" Методи Лалов разбуни политическия кошер. Магистратът призова кандидат-кмета на „Демократична България” Борис Бонев да се оттегли от кампанията в полза на техния фаворит Борислав Игнатов, за да не разпилява десни гласове. Политици от всякакви цветове се разгневиха от идеята на тъмносините. За коментар по казуса потърсихме Борис Бонев, който е и най-младият кандидат за кмет на столицата.    

- Г-н Бонев, водачът на общинската листа на "Демократична България" Методи Лалов Ви призова да оттеглите кандидатурата си в полза на техния фаворит - Борислав Игнатов, за да не се разпиляват десните гласове. Как приемате офертата?

- Да, наистина имаше подобен коментар. 

- Подразни ли Ви предложението, разгневи ли Ви този призив?

- Ще ви отговоря така - дали хората, които харесват само себе си, имат шанс да бъдат харесвани от други хора? Не знам, но резултатът от три поредни опити показват, че не. Уважавам г-н Лалов. Убеден съм, че някой ден ще бъдем заедно, когато егоизмът на лидерите няма да пречи на таланта на кандидатите. Това е моето мнение.

И мога да коментирам, че искрено вярвам, че въпрос на моментно объркване е лидерите на коалиция „Демократична България” да смятат, че избирателите, и въобще хората могат да бъдат контролирани или насочвани, а не да мислят самостоятелно и да имат право на избор. Така че това е едно моментно объркване какво означава демокрация. Никой не може да претендира за монопол върху един или друг избирател, защото това е абсурдно - та нали всеки носи глава на раменете си, има акъл в главата и  избира на базата на критерии и кой какво може да свърши за този град.

- Истина ли е, че преди кампанията сте преговаряли с „Демократична България” да бъдете подкрепен от тях като общ десен кандидат? Имало ли е такива разговори?

- Разговори наистина имаше, ние отправихме нашето предложение как бихме могли да се явим заедно на избори, но това предложение беше отхвърлено.

- Отказали сте им да бъдете политическа кандидатура, или...?

- Тези разговори ще водя след изборите, сега сме в кампания. Нека всеки се концентрира върху неговата си кампания. Аз им желая успех, разбира се. Ще видим на изборите как ще се развият нещата. Мога само да кажа, че имам най-подробната предизборна програма и подкрепа и от младите, и от по-възрастните, така че за мен това е важното.

- Из социалните мрежи политически ангажирани хора коментират, че от ДБ са преписвали от вашата програма. Така ли е?

- Едно от предимствата да излезеш първи с най-подробната предизборна програма някога в историята на града е, че всички други се вдъхновяват. В това няма нищо лошо, разбира се. От това следва, че добрите идеи са припознати от всички останали играчи на политическата сцена за поста кмет на София и това може само да ме радва. То означава, че независимо кой ще спечели, ще има единодушие поне по основните приоритети за развитието на София и нещата ще се случат.

- Ако имаше вариант и някакви гаранции, че оттегляйки се от кметската надпревара, ще помогнете да се обедини десницата на изборите и да бъде избран общ кандидат, щяхте ли да се оттеглите?

- Припомнете ми, защото аз не се сещам нито в българската, нито в световната история някой да се е оттеглил по време на изборите. Отговорните политици водят тези разговори преди изборите, а не в разгара на кампанията. Нормално е да се отправят подобни предложения преди кампанията, не в разгара. Ако „Демократична България” са искали да се разберат с нас, можеха да положат повече усилия. Така или иначе, кампанията вече тече и няма как някой да се откаже в полза на когото и да било. 

- Смятате ли, че наистина ще се получи поредният парадокс и ще се разпилеят десни гласове заради многото участници и вечното его на лидерите на местния вот? 

- Това, което аз смятам и се потвърждава от хората на терен е, че основният контингент хора, които ме подкрепят, са хора, които не са гласували, или които за първи път гласуват - много млади и по-възрастни, които виждат в новите поколения надеждата за промяна. Така че аз смятам, че това са тези, които знаят, че имат този път подготвен кандидат, който познава и обича София, който не се сеща за града два месеци преди избори. Вече 10 години действам като граждански активист, независим, работя за решаване проблемите на София. А в последните 5 години бяхме истинската реална опозиция за управлението на града, докато други бяха в коалиция с ГЕРБ и т.н. 

- Вие бяхте първи - кандидатурата Ви бе издигната преди тази на Борислав Игнатов?

- Мисля, че твърде късно бе издигната моята кандидатура. Защото отговорното поведение на европейските политици е кандидатурата да се издига по-рано, за да може избирателите да се запознаят са кандидатите, да прочетат програмите, да правят сравнение. Но партиите издигат кандидатурите месец преди изборите, предполагам от страх, че всеки един от кандидатите ще се намерят компромати срещу него. Но това е въпрос на партийната банка от кадри и доколкото тя е качествена. Но нека партиите си отговарят.

- Вярвате ли, че българският избирател притежава добра култура и чете програми, или просто гласува емоционално и на партиен принцип?   

- Кой ли не ни увещава да не пишем програма, защото никой не четял. Ами оказва се обратното - тези които са влезли на нашия сайт, са чели документите. Хората ни посещават в щабовете и задават конкретни въпроси, след като са проучили всичко. Българите четат програми и това, че партиите са го карали по другия начин - без подробни платформи е в тяхна вреда. Опитваме да променим правилата на играта -с подробна програма и играчи на терен, защото виждаме, че това е една добра практика в предизборна кампания в България.

- Ще гласувате ли на балотаж, който почти сигурно ще се състои?

- Разбира се, бих гласувал за себе си на балотаж. Това е моята цел - да стигна до втори тур на изборите. Ако това се случи, ще разговаряме отново.