Кънев : На пързалката сме, а тя е добре намазана надолу

Избраният за евродепутат от листата на ПП-ДБ не вижда политически успех за коалиционно управление с ГЕРБ

Новини
13:10 - 16 Юни 2024
2363
Кънев: На пързалката сме, а тя е добре намазана надолу

"Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу", това коментира пред БНР Радан Кънев, който отново бе избран за евродепутат с листата на ПП-ДБ.

"Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще спират нашето падане, е абсолютно наивна. Тя показва липса на опит, липса на политическа годност. Това, от което имаме нужда, е много трудната задача едновременно да запазим единството и да се променим. Не да се разпаднем, но не и да останем каквито сме, а да започнем много бързо да действаме. Ако искаме да обърнем процеса, вече сме закъснели и нямаме никакъв лукс на време", категоричен бе Кънев.

Той бе категоричен: "да се управлява с ГЕРБ вече е невъзможно". "Всякакви възможности за работа с ГЕРБ са проиграни в голяма степен поради присъдата, която българският избирател произнесе над нас", смята той.

Според Кънев причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ. "Суетата да искаме да управляваме сами с ¼ от депутатите и с подкрепата на партия, която е по-силна от нас, в случая ГЕРБ. Очевидно за всеки беше, че партия с 60 депутати да поиска цялата власт и подкрепата на партия с над 60 депутати е такъв риск за самата партия, която го прави, и особено за нейните министри, които слага жертва в изпълнителната власт, че няма накъде. 

Радан Кънев вижда грешка на ПП-ДБ още през 2022 г. "Беше ясно, че целият свят е драматично променен след началото на войната, и че изолацията на ГЕРБ, много закономерна преди това, няма как да бъде водещото след това". "Ние тогава трябваше да изхвърлим Корнелия Нинова от управлението незабавно и да търсим вариант, при който от автентично доминиращата позиция, която ПП имаше в българската политика тогава, ГЕРБ да бъдат принудени да сътрудничат в осъществяването на реформи", смята той. ПП-ДБ обаче се обърнали към ГЕРБ по-късно, когато ГЕРБ вече бил по-силен.