Капан: Радев ще ни управлява до Горещниците или до есента

Ако изборите са на 2-и април, президентът дава третия мандат чак през юли

Новини
17:40 - 18 Януари 2023
3759
Капан: Радев ще ни управлява до Горещниците или до есента

Президентът Румен Радев ще управлява държавата със сигурност до лятото, а не е изключено и до есента. Такава прогноза направиха вещи в драматичната политическа ситуация, която държи страната в капан. След връчването на третия мандат на БСП, всички са наясно, че шансовете социалистите да направят кабинет са нулеви и най-вероятно в началото на април отиваме на избори.

Ако нещата се протакат, както се случи и със сегашното раздаване на мандати, между провеждането на вота и връчването на първия мандат може да минат два-три месеца. Последните парламентарни избори бяха на 2 октомври и макар че президентът доста бързо свика партиите за конституирането на 48-ия парламент, той връчи първия мандат на ГЕРБ едва на 5 декември.

След като отпусна достатъчно време за работа на новото Народно събрание, а и на партиите уж да се разберат помежду си за някакъв тип коалиционно управление, Радев връчи едва преди два дни – на 16 януари, третия мандат, при който мандатоносителят – в случая БСП, има 2 седмици да умува за кандидат-премиер и състав на проектокабинет. Нинова, обаче, вероятно много по-бързо ще се откаже от невъзможния кабинет. Така излиза, че горе долу три месеца и половина може да минат от самите избори до връчване на трети мандат, до който вече традиционно партиите добутват нещата.

Затова, при най-груби изчисления, тъй като със сигурност отново ще се стигне до протакане и всевъзможни "червени линии", както и празни разговори, неразбирателство между политическите сили и използването на максималните срокове, дадени по Конституция, служебен кабинет на Радев може да ни управлява до големите горещини този юли.

Като капак на цялото преливане от пусто в празно, вече неколцина политолози предрекоха, че през 2023-а може да минем на два пъти през избори.Ако и този сценарий се сбъдне, и цялата процедура се повтори, Румен Радев може да се окаже начело на държавата чак до есента, когато мнозина предричат, че самият той може да е готов с негов политически проект, който да участва и се състезава в парламентарните избори.

Тогава въпросната хипотеза се умножава по 2 и служебен кабинет може да ни води и до късна есен, допускат най-големите песимисти сред наблюдателите.