Карадайъ с изненада в патовата ситуация: Издигаме Йордан Цонев за председател на НС

Партиите изобщо не са си научили урока, ядоса се лидерът на ДПС

Новини
13:49 - 19 Октомври 2022
3346
Карадайъ с изненада в патовата ситуация: Издигаме Йордан Цонев за председател на НС

След като процедурата по избор на председател на НС се върна на нулево положение в патовата ситуация, ДПС поднесе изненада - Мустафа Карадайъ номинира Йордан Цонев в края на дълга реч, в която заяви, че партиите не са си научили урока. При сегашното положение, ние не може да бягаме от отговорност и предлагаме кандидатура, отсъди той.

Така в битката за парламентарен шеф вече са петима - Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП, Кристиан Виген от БСП, Петър Петров - "Възраждане" и Йордан Цонев - ДПС. 

Уроците не са научени, при последните 4 избори за година и половина, заяви лидерът на Движението.

С последните 4 избора, народът всеки път избираше фрагментиран парламент и не позволяваше на нито една партия да има мнозинство, припомни той. И направи конкретна и точна справка как точно е протекъл изборът на председател на Народното събрание в предишните три парламента.

Лесно е да се каже – аз ще бъда опозиция. Ние призоваваме за обединение, а от другата страна казват – е така избрахме да сме опозиция. Днес откриваме 48-о НС, тепърва ни предстои с тази структура по волята на суверена да търсим мнозинства в това НС. Ако успеем да намерим онова мнозинство, което да излъчи годно и стабилно правителство, още по-добре би било в тия кризисни времена.

В 45-о НС най-голямата ПГ ГЕРБ нямаха председател, защото те предложиха предишния председател, чиято оставка искахме. ИТН, ДБ и Изправи се, сумарно имаха 92-а депутати, но в НС те бяха менторите, те се бориха със статуквото, отричаха и статуквото го назоваваха ГЕРБ, ДПС и БСП. Лепяха етикети и диктуваха правила с 92 депутати.  А черния дявол имаше 148 народни представители. Заради ГЕРБ, гласувахме за кандидата на втората партия и така се избра Ива Митева. И БСП са гласували „за”.

В 46-тото – ИТН са първи, сумарно имаха 112 гласа по-малко. Тогава ние пак бяхме опозиция и пак от тая трибуна казахме, че неписано правило е най-големият да има председател. Независимо че пак бяхме очернени от трите нови партии, ние юли гласувахме за тяхното предложение за председател на НС, припомни Карадайъ.

47-то НС – тогава независимо че имаше тук мнозинство вече с БСП, които явно престанаха да са каквото и да е. Те, заедно с новите партии бяха най-новите от новите и имаше мнозинство, въпреки наличното. Ние ясно изразихме от трибуната, че ще подкрепим кандидата на най-голямата ПГ и го направихме, завърши справката за избора на парламентарни шефове в предишни парламенти Карадайъ.

Снимка: Агнес Методиева