Караджов: Дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен

Икономика
14:23 - 17 Юни 2022
2407
Караджов: Дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен

Комисията ясно показа, че дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен дефицит, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов по време на извънредното заседание на парламентарната регионална комисия за изслушване на съпредседателите на междуведомствената работна група по пътните ремонти и на ръководството на ДНСК.

Караджов акцентира върху изводите на работната група - нуждата от ново законодателство за инфраструктурните обекти и законодателни промени, за да може да се регламентират всички обекти по тридесет и четирите договора, за да станат законни спрямо Закона за устройството на територията. Много важен извод от доклада, по думите на министъра, е, че единствената възможност за преодоляването на допуснатите несъответствия с изискванията на ЗУТ е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от НС посредством съответната законодателна дейност.

С други думи, това, което комисията казва, е, че тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска разруха, загуба на държавата. Държавата и НС чрез специален акт на парламента трябва да ги регулира, като първо ги провери за качество и безопасност, защото това са много важни обекти, коментира министърът един от изводите в доклада.

По въпроса с разплащането с фирмите той напомни, че препоръката в доклада е това да се направи от нова комисия по остойностяване на извършените строително-монтажни работи, като е добре да се привлекат ДНСК по темата за това кои обекти ще бъдат обявени за незаконни, кои за търпими и т.н., и да се дадат на АДФИ.

В този доклад никъде не се третира въпросът за престъпления, а това нещо беше чуто при представянето му, никъде не се говори за прокуратура, но за да бъдем наясно кой от коя страна на барикадата, съм дал доклада, дори в проектния му вид заедно с приложения на прокуратурата, напомни министърът. По думите му целта на доклада е била да подпомогне разплитането на въпросите за договорите за текущ ремонт и поддръжка (ТРП) и за натрупаните задължения по тях.

Караджов изтъкна, че комисията, премиерът и финансовият министър са били постоянно държани в течение на процеса. Наясно сме, че става дума за законно проведени процедури по ЗОП и за законно сключени договори. Ние не оспорваме и не казваме, че това са незаконни договори, става дума, че са направени възлагания над позволения от закона размер и са направени строежи в рамките на иначе текущите ремонти, коментира министърът.

В периода 2019 г. - 2020 г. са сключени 34 броя договора за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища на обща прогнозна стойност 711 720 000 млн. лева, по които реално са възложени дейности за 3,3 млрд. лева.

Как може да няма престъпления, пък да има незаконни строежи, попита председателят на парламентарната регионална комисия Настимир Ананиев по време на изслушването. Незаконните строежи са нарушение, те не са престъпления и ако ви насоча към покрайнините на всеки голям град, ще видите много незаконни строежи, отговори Караджов. Ананиев коментира по темата за незаконните строежи, че става дума за това, че някой не си е свършил работата, като Караджов се съгласи, че това са административни нарушения.