Караджов: Втрещен съм, аз исках да спра инхаус процедурите (НА ЖИВО)

Политика
11:35 - 10 Юни 2022 (обновена)
3955
Караджов: Втрещен съм, аз исках да спра инхаус процедурите (НА ЖИВО)

На 31 януари съм му изпратил писмо, което демонстрирах вчера, даже ще ви дам да си направите копия. На него пише да се съберем Бойко Рашков, аз, Асен Василев и премиера Кирил Петков, за да решим ще ги прекратяваме ли тези инхаус процедури или не. Във връзката между АПИ и Автомагистрали е използвана инхаус процедурата, която за мен не е издържана, но аз не съм съд и не мога да го преценя. Така вицепремиерът и регионален министър в оставка Гроздан Караджов коментира напълно противоположните тези за исканите от него 3,9 млрд. лева за ремонт на пътищата, изразени от него и от "Продължаваме промяната". Той нарече жалки опитите за пиар кампании на негов гръб. 

От никого от посочените лица не съм получил и една дума. Този документ съдържа всичко - рисковете, които може да се породят, както и искане за анализ на тях. Избраната фирма не ми е дала нищо до този момент. А на 12 май в нито едно от изказванията Бойко Рашков не е предложил да прекратим тези договори. Това се вижда ясно от стенограмите. Аз съм втрещен. 

"Тогава ми е казал да трансформирам незаконните договори в законни строителни работи. И твърди, че аз съм се забавил? От 31 януари досега къде са всичките в бяло сега ангели?!", възмути се Караджов. 

По думите му след хвърлянето на кал между доскорошните партньори приемането на актуализацията на бюджета за МРРБ бил най-малкият проблем. "Стоя зад него и съм се подписал в съгласувателното писмо", напомни вицето в оставка. 

По повод твърдението на екоминистъра Борислав Сандов, че Караджов е натискал за конкретна пътна фирма за АМ "Струма", министърът заяви: "Това е груба лъжа. И му го казах вчера в очите. "И ти ли, бруте", питах го", добави Караджов. 

И разкри, че планът за АМ "Струма" бил приет преди 2 години, а идеята за конкретните склонове на пирин била на бащата на премиера Кирил Петков - Петко. 

"Необяснимо е това забавяне, оставките трябва час по-скоро да се внесат в парламента, но аз трябва да работя, докато друг човек не бъде избран на моето място", коментира още Караджов заради намерението на Петков да бави депозираните оставки на тримата министри от ИТН. Четвъртият - енергийният министър Александър Николов, все още е извън страната.