Карамазов атакува колеги в Народния с " Тарикат мъж не писка"

Мечтая да играя един спектакъл десет дни подред, хвали се актьорът, който покрепя директора на театъра

Култура
08:00 - 30 Юни 2023
11649
Карамазов атакува колеги в Народния с "Тарикат мъж не писка"

Владимир Карамазов реши да каже мнението си по повод коментари на негови колеги от Народния театър, които споделиха, че в края на юни и през юли са им сложени над десет последователни спектакъла. Това обаче се отнася само за спектаклите на Александър Морфов, както и за моноспектакли на актьорите бунтари Валери Йорданов и Албена Колева, които подкрепят Морфов и настояват за оставка на директора Васил Василев.

"Понеже се случват какви ли не неща около мен, реших да споделя мисли и спомени. Един от най-големите театрални спомени за мен беше, когато на фестивала в Авиньон изиграхме доста тежкият спектакъл "Казанова" - 25 поредни пъти. Играех Казанова като бях на сцената през целия спектакъл. Това беше едно надграждане на образа и спектакъла и накрая представлението беше достигнало неподозирани за нас територии. Тогава усетих, колко много ни ограбва нашата система на репертоарен театър", написа в личния си профил във фейсбук Владимир Александров, по-известен като Владимир Карамазов.

"Ужасно е да играеш сложни роли през месец. Всекидневното играене на спектакъл води актьорите до постигане на изключителни неща. Да, уморително е, но е много сладка тази умора на същинска актьорска работа. Няколко години по късно гледах в Лондон Джъд Лоу в Хенри 5. Три месеца всеки ден, като събота и неделя се играе по два пъти. Аз гледах може би една от последните постановки и гласа му беше паднал. Но каква енергия имаше! Страшно му завидях, защото и аз искам да се пробвам в такова нещо.

Искам да видя дали мога да разпределя енергията си за такъв маратон и дали ще го издържа. Каква ли подготовка ще ми трябва, каква ли нагласа? Уви, може би никога няма да разбера. Просто нашата система е друга и за мен тя е в пъти по ощетяваща актьора.

В момента репетирам "Антихрист", очертава се тежък спектакъл за мен. Надявам се да имам възможността някой ден да го изиграя последователно поне 10 пъти. Би било чудесно. И последно нещо, но важно. Има една поговорка, малко махленска, но въпреки това разкрива философия на живот и голяма класа. Приел съм я като закон в моя живот и се опитвам да я спазвам. И тя е "Тарикат мъж не писка", заяви още Карамазов.

Преди десет дни в интервю за Lupa.bg актьорът от трупата Валери Йорданов разкри, че ръководството на театъра води определена политика към т.нар. актьори бунтари, които подкрепят уволнения дисциплинарно главен режисьор Александър Морфов.

"Предишното ръководство на Народния театър свали постановките на Морфов. Сегашното дойде с уговорката, че ще ги възстанови, но със завръщането на Александър Морфов бяха възстановени само два от петте спектакъла. След това ръководството започна да ги слага веднъж месечно или през месец, въпреки че нямаше билети за тях месеци напред. А, сега са сложени същите спектакли през лятото. Аз имам в програмата си осем поредни моноспектакъла и няколко други, а през зимата бяха слагани веднъж месечно", каза Валери Йорданов пред Lupa.bg.

В програмата на Народния театър е предвидено актьорът да играе моноспектакъла „Караконджул“ от 27 до 30 юни, и на 2, 4, 5 и 6 юли – всяка вечер, както и спектакълът „Големанов“ между тях.

"Албена Колева има сложени четири спектакъла един след друг през лятото. „Хъшове“ са три пъти един сред друг през юли. Погледнете обаче, че това се отнася само за спектаклите на непослушните. Другият спектакъл „Животът е прекрасен“ на Александър Морфов са искали също да го сложат четири пъти през лятото, но Камен Донев има ангажименти и е отказал четири постановки и ще има две последователни. Бих поканил директора да опита да изиграе осем моноспектакъла осем вечери подред, с цяло въртене преди това, тоест – по два на вечер, каквато е неговата заповед", коментира пред Lupa.bg Валери Йорданов.

Самият той на няколко пъти сподели и във фейсбук, че ръководството наказва част от актьорите, като ги кара да играят последователно няколко дни поред тежки постановки.

Очевидно позицията на Владимир Карамазов е провокирана от думите на Валери Йорданов. Карамазов се върна на щат в Народния театър през март т.г., след като 15 години, макар да бе част от трупата, предпочиташе да не е обвързан с трудов договор. Сега актьорът се върна на заплата, тъй като подкрепя политиката на директора Васил Василев.

Владимир Карамазов присъства и на пресконференцията на директора на Народния театър, на която Васил Василев обясни защо е уволнил Александър Морфов. Надали обаче поговорката "Тарикат мъж не писка" в случая се отнася точно за хъша Валери Йорданов, коментират в гилдията.

* "Тарикат мъж не писка" - мъж, който се смята за печен, не трябва да се оплаква