Караниколов: Излизаме от кризата до края на 2020 г.

Актуални новини
16:51 - 20 Май 2020
1577
Караниколов: Излизаме от кризата до края на 2020 г.

Намеренията са до края на 2020 г. българската икономика да излезе от кризата. Тази криза ни научи на добра координация. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на изслушване в икономическата комисия в парламента.

Според него България и българският бизнес вече са влезли в кондиция.

"Временно спряха работа само производства, които зависеха от спрели заводи в Европа - като в автомобилната промишленост. Други български предприятия по време на кризата не спряха, дори започнаха да произвеждат за износ - шлемове, очила, респиратори. Трети компании си вдигнаха обемите. Моделът „икономическа криза” е много добър", пошегува се Караниколов.

Той съобщи, че утре има среща с българска компания, произвела респиратор, който предстои да бъде вписан в Патентно ведомство, за да може да се произвежда и за износ.

"От началото на годината има връчени сертификати за 220 млн. лева за инвестиции. Голям инвеститор продължава интереса си да вложи парите си в България и на 29 май имаме среща", съобщи още икономическият министър.

Той обясни, че е съгласувано с Брюксел част от средствата за малки и микропредприятия да бъдат предоставени на физически лица. 173 млн. лева са одобрени по програмата. Постъпили са 22127 заявления за финансиране на проекти за над 180 млн.лева проекти.