Караянчева към бунтарите: Да си спомним за грешките и да не ги повтаряме

Шефката на парламента прие строя под Царевец

Общество
21:00 - 22 Септември 2020
1372
Караянчева към бунтарите: Да си спомним за грешките и да не ги повтаряме

Най-скъпите и умни наши предци за участвали в делото за независимостта на страната ни. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветственото си слово на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България, цитирана от news.bg.

"Обявяването на Независимостта преди 112 години е едно народно дело и усилие, което трае десетилетия. Усилие, в което участват не само най-смелите, но и най-умните наши предци. Пътят към тази историческа дата е предначертан от визионерите, участвали в борбата за църковна независимост, от участниците в БРЦК, от онези смели българи, герои мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците, участвали в Руско-турската война, от създателите на Търновската Конституция и от онези родолюбови българи, които направиха такъв исторически подем, че Великите сили останаха изненадани." - подчерта председателката на парламента.

Група протестиращи посрещнаха словото й с викове "Оставка". Караянчева се обърна и към тях: 

"Скъпи скандиращи, днес е празник на Независимостта, но днес е четен само Манифеста, а има много хора след това, които трябва да се борят на дипломатическия фронт, за да може средата на април 1909 г. Независимостта на България да бъде призната от всички. Затова днес е празник на политическата воля, на здравия политически разум, на онези, които наистина могат да мислят за напред. Когато днес се събираме да честваме това, което са направили строителите на съвременна България, трябва да си спомним, че тези, които бяха след тях допуснаха грешки и ние никога не трябва да ги забравяме."

По думите й е хубаво, че се събираме на всеки празник в Търново, защото тук всеки камък има история, Независимостта трябва да бъде сплав, добави тя.

"На вас, които викате Оставка, също Честит празник," - отново се обърна Караянчева към протестиращите.

Председателят на Народното събрание прие почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта. Тържествената заря-проверка се проведе на площад "Цар Асен І" пред крепостта "Царевец".