Караянчева: Жените в отбраната не са влезли през служебния вход

Политика
11:45 - 08 Септември 2020
3124
Караянчева: Жените в отбраната не са влезли през служебния вход

За мен ефективността на жените в обществения живот е неоспорима и това важи особено при разрешаване на конфликти, преодоляване на кризи, провеждане на диалог и съвместни усилия за установяване на мира. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на дискусия на тема „20 години – жените, мирът и сигурността“. Във форума участват представителки на МВР, отбраната, структурите на пряко подчинение на военния министър, на Българската армия, Сдружението на жените военнослужещи и висшите военни училища. Дискусията цели да покаже ролята на нежния пол в системата на сигурността и отбраната в отговор на твърденията на тези, които оспорват приноса им и омаловажават участието им в мироопазващи мисии.

„За мен е чест и удоволствие на Малка Богородица да се съберем толкова много дами.Тази дискусия за мен е важна, за да можем да очертаем още веднъж ролята на жените в Министерството на отбраната, в сектор „Сигурност“ и във всички сфери на политическия, икономическия и социалния живот. За мен е удоволствие и чест да ви приветствам с добре дошли на дискусията по повод 20-ата годишнина от Резолюцията 13.25 на Съвета за сигурност на ООН. В началото искам да изтъкна голямото значение, което придаваме на този форум, защото той има за цел да информира за ролята на жените в системата на сигурността и отбраната и да обори онези, които оспорват приноса им, омаловажават и поставят под съмнение участието им в мироопазващи мисии. Резолюция 13.25 е първият международен документ, който обвързва пряко ролята на жените с процесите на изграждане на мира.

Именно в този иноваторски за времето си текст се подчертава ключовата функция на жените във воденето на преговори, постигането на взаимноизгодни компромиси, сближаването на позиции, преодоляването на междуособици и завръщането към нормалния живот след военни действия. Вярвам, че днес ще бъдат споделени идеи и личен опит по всички аспекти, които касаят участието на жените в процесите на управление и вземане на решения. Убедена съм, че ще достигнем до общото разбиране, че жените в униформа със своите способности, качества, умения, със своя стоицизъм, себеотрицание, сила на духа и чувство за мярка допринасят за баланса при разработването на адекватни, иновативни подходи за разрешаване на конфликти във всички сфери на живота. Това е особено важно за сферата на сигурността и отбраната, чиято ефективност все повече зависи от способността да се вземат законосъобразни и креативни решения по целия спектър на предизвикателствата: политически, икономически и социални“, допълни председателят на парламента.

Тя припомни, че Народното събрание прие Закон за равнопоставеността на жените и мъжете през април 2016 година, а през 2020 г. България е разработила Национален план за прилагане на Резолюция 13.25 на Съвета за сигурност на ООН.

„Искрено съм убедена, че във ваше лице стремежът към по-широко участие стабилно присъствие на жените в сигурността и отбраната ще придобие конкретни измерения. За мен вие сте не само позитивен пример за следващите поколения, но и гарант, че усилията, които полага държавата в тази посока, не са епизодични, а става дума за структуриран процес, дългосрочни политики и обществен консенсус по отношение на жените и ролята им за запазване на мира и сигурността в страната. Жените в службите за сигурност и отбрана не са допуснати там по нечие благоволение или през служебния вход. Жалко е, че все още има хора, които смятат, че увеличаване на броя на жените в армията води до негативен ефект и повече социални разходи: отсъствие от работа, което влияе на състоянието на подготовката и поражда проблеми в колективите. Цитирам интервю на бригаден генерал от запаса Кольо Милев. „Добре, че има по-малко хора, които мислят по този начин. Жените са направили осъзнат избор и са извоювали мястото си благодарение на своя професионализъм, воля и упоритост, а с действията си са доказали, че защитават на равно с мъжете честта на пагона“, допълни председателят на парламента.

За онези, които все още робуват на стереотипи и смятат, че въоръжените сили не са за жени, Караянчева припомни думите на Елинор Рузвелт, че жената е като пакетче чай: не се знае колко е силна докато не я пуснеш в гореща вода.
 

Снимки: Агнес Методиева