Кърлежи налазиха цяла София

Здраве
18:00 - 05 Април 2022
4399
Кърлежи налазиха цяла София

Сезонът на кърлежите официално е открит, след като десетки само за последната седмица потърсиха медицинска помощ при личните си лекари и спешните кабинети за вадене на кръвопиещите насекоми. Районните кметове от дни умуват спешно пръскане срещу напастта по основните тревни площи и парковете в подопечните им квартали, но без косене на високите шубраци и без изрично спазване на забраните за извеждане на четириноги, ефект трудно може да се постигне. 

Обезпаразитяването започва приоритетно в район "Слатина" след близо едномесечни подготвителни разговори на кмета Георги Илиев с фирмата, наета от дирекция "Зелена система" на Столичната община. Уверенията са, че всички големи паркове в столицата ще бъдат напръскани до края на тази седмица. 

През последните години от лаймска болест у нас заради кърлежи са били установени между 200 и 1000 души. Пиковете са през 2005 и 2018 г., когато близо 10 на 100 000 са пипнали коварното заболяване, водещо до куп хронични състояния, вкл. автоимунни. 

Иначе от НЦЗПБ твърдят, че се наблюдава намаляване на случаите от 2018-а година насам.

Ваденето на впил се кърлеж по спешните кабинети в столицата варира между 30 и 50 лева, в зависимост от това дали ще се постави ваксина срещу тетанус. 

Обикновено се препоръчва и изследване на самото насекомо, както и на ухапания човек около 30 дни след инцидента, а превантивно редовно се изписва антибиотичен курс.