Кърпят дупки по столични булеварди преди зимата

Първите ремонти започват от южната дъга на Околовръстното

Новини
15:28 - 27 Октомври 2021
1545
Кърпят дупки по столични булеварди преди зимата

Столична община започна от днес кърпене на дупки във всички райони на булеварди, където се движи масовият градски транспорт, малки улици и вътрешноквартални улици, както и на тротоари и подлези. Освен видимите дупки, ще се оправят и мрежовидни пукнатини на асфалта. На място на бул. Г.М. Димитров зам.-кметът на общината Ангел Джоргов показа започналия ремонт и обясни технологията.

"Извършва се преасфалтиране на кръпки, където се налага, всяка кръпка има гаранция, никъде където е ремонтирано миналата година, не се ремонтира в момента. Работят 24 групи на 24 улици. София е разделена на 7 зони от по три столични района, работят и толкова фирми", обясни той.

Първите ремонти започват от южната дъга на Околовръстното шосе, където първо става и по-студено. Ще се използва времето докато позволява - ноември, докато не е станало студено, за да се оправят улиците за зимата. Ремонтите ще обхванат 55 000 кв. м. тротоари, около 250 000 настилки на улици и булеварди. До края на годината ще има справка от 24 районни администрации с техни средства какво е оправено.

50 млн. лв. са били заложени за ремонтите на улици за тази година, такава сума по всяка вероятност ще бъде отпусната за ремонти на улици и следващата година. Ако бюджетът позволява, ще се отпуснат и повече средства, каза Джоргов.

Всички ремонти се правят с гаранции, едномесечен е срокът от възлагането до направата, след което носят две години гаранции и ако се наложи - е за тяхна сметка.

Технологията е следната - изрязва се дупката, в същия ден се оправя асфалтът, ако не стигне времето - понякога на другия ден. Всички тези места са добре сигнализирани, но водачите трябва да карат с намалена скорост покрай ремонтите.

Има средства за зимното почистване, направени са разчети, инспекция на фирмите и техниката е направена. Няма да има проблеми, обещават от кметството.