Картофена пица с цвекло, тиква (тиквички) и кълнове
за 4 броя, 50 мин
Продукти
6 картофа - около 250 г
150 г пълнозърнесто брашно
100 г бяло
1 ч.л. суха мащерка
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха
500 г тиква или тиквички
2 глави червено цвекло - около 400 г
1 глава лук
4 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
200 г крем сирене
2 ч.л. настърган хрян – може готов от бурканче
4 с.л. слънчогледови или тиквени семки
1-2 с.л. кленов сироп или мед
20 г кълнове от цвекло или други кълнове
Приготвяне
Картофите се сваряват във вряща вода за около 20 мин.
Обелват се и се минават през преса или се намачкват.
Смесват се с двата вида брашно, 1/2 ч.л. сол и мащерката. Прави се кладенче и се натрошава в него маята. Сипва се 150 мл хладка вода и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се покрито на топло да втаса около 30 мин.
Обелената и изчистена от семките тиква или тиквички (без да се белят) се нарязва на кубчета около 1 см.
Цвеклото се обелва и се нарязва на кубчета около 1 см. Обеленият лук се нарязва на филийки.
Загрява се 1 с.л. зехтин или олио и се запържват заедно цвеклото и лукът на слаб огън 10 мин. Прибавя се тиквата и се готви още 3-5 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Крем сиренето се разбърква с хряна.
Тестото се разделя на 4 части и се разточват на кръгове.
Слагат се в тава с хартия за печене.
Намазват се с хряновото крем сирене. Покриват се със зеленчуците. Поръсват се слънчогледовите семки. Пекат се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) 15-20 мин.
Смесва се останалият зехтин или олио с кленовия сироп или меда. Измитите кълнове се отцеждат върху кухненска хартия.
Изпечените пици се издърпват с хартията от тавата.
Разстилат се кълновете върху пиците и се поливат със сладкия зехтин.