Картофена пица с цвекло, тиква (тиквички) и кълнове

за 4 броя, 50 мин

Кухня
07:20 - 11 Май 2024
1803
Картофена пица с цвекло, тиква (тиквички) и кълнове

Продукти

6 картофа - около 250 г

150 г пълнозърнесто брашно

100 г бяло

1 ч.л. суха мащерка

½ кубче прясна мая или 1 пак. суха

500 г тиква или тиквички

2 глави червено цвекло - около 400 г

1 глава лук

4 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

200 г крем сирене

2 ч.л. настърган хрян – може готов от бурканче

4 с.л. слънчогледови или тиквени семки

1-2 с.л. кленов сироп или мед

20 г кълнове от цвекло или други кълнове

 

Приготвяне

Картофите се сваряват във вряща вода за около 20 мин.

Обелват се и се минават през преса или се намачкват.

Смесват се с двата вида брашно, 1/2 ч.л. сол и мащерката. Прави се кладенче и се натрошава в него маята. Сипва се 150 мл хладка вода и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се покрито на топло да втаса около 30 мин.

Обелената и изчистена от семките тиква или тиквички (без да се белят) се нарязва на кубчета около 1 см.

Цвеклото се обелва и се нарязва на кубчета около 1 см. Обеленият лук се нарязва на филийки.

Загрява се 1 с.л. зехтин или олио и се запържват заедно цвеклото и лукът на слаб огън 10 мин. Прибавя се тиквата и се готви още 3-5 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Крем сиренето се разбърква с хряна.

Тестото се разделя на 4 части и се разточват на кръгове.

Слагат се в тава с хартия за печене.

Намазват се с хряновото крем сирене. Покриват се със зеленчуците. Поръсват се слънчогледовите семки. Пекат се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) 15-20 мин.

Смесва се останалият зехтин или олио с кленовия сироп или меда. Измитите кълнове се отцеждат върху кухненска хартия.

Изпечените пици се издърпват с хартията от тавата.

Разстилат се кълновете върху пиците и се поливат със сладкия зехтин.