Картофена супа с кейл и чоризо
за 4 порции, 70 мин
Продукти
350 г кейл – листно зеле
500 г картофи
2 глави лук
2 скилидки чесън
125 г колбас чоризо
1 с.л. зехтин или олио
2 с.л. червен пипер – може пушен
750 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
Приготвяне
Листното зеле се нарязва на тънки ивици, като се отстраняват дебелите дръжки.
Обелените картофи се нарязват на кубчета. Слагат се в студена вода.
Обелените лук и чесън се наситняват. Чоризото се нарязва на дребни кубчета.
Загрява се зехтинът или олиото. Запържва се чоризото 3 мин. Изважда се с решетеста лъжица.
В същата мазнина се запържват лукът и чесънът 1 мин. Добавят се картофите, поръсва се червеният пипер и се разбърква.
Сипва се бульонът и се оставя да заври. Готви се на средна температура 15 мин.
Прибавя се листното зеле и се готви още около 15 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Поръсва се чоризото.