Картофена тарта с билки и айвар дип

за 2 порции, 35 мин

Кухня
09:16 - 28 Август 2019
3261
Картофена тарта с билки и айвар дип

Продукти

400 г картофи

1 белтък

по 1 стръкче различни пресни билки по избор и малко див лук или зелени пера на пресен лук

сол, черен пипер и лют червен пипер

1-2 с.л. зехтин или олио

125 г извара

2 с.л. айвар или лютеница

 

Приготвяне

Картофите се сваряват без да се белят за 20-25 мин.

Билките се наситняват, смесват се с белтъка, като се разбива с вилица, подправя се със сол.

Сварените картофи се обелват и се нарязват на кръгчета. Изстинали се смесват с билковия белтък.

Разстилат се в тавичка с хартия за печене. Поливат се със зехтина.

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 30 мин. и се поръсват с черен пипер.

Изварата се разбърква с айвара, подправя се със сол и лют червен пипер. Поднася се към картофите.

Вместо с извара, дипът може да се приготви с натрошено бяло саламурено сирене, с рикота или с изцедено кисело мляко.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".