Картофена тарта с билки и айвар дип
за 2 порции, 35 мин
Продукти
400 г картофи
1 белтък
по 1 стръкче различни пресни билки по избор и малко див лук или зелени пера на пресен лук
сол, черен пипер и лют червен пипер
1-2 с.л. зехтин или олио
125 г извара
2 с.л. айвар или лютеница
Приготвяне
Картофите се сваряват без да се белят за 20-25 мин.
Билките се наситняват, смесват се с белтъка, като се разбива с вилица, подправя се със сол.
Сварените картофи се обелват и се нарязват на кръгчета. Изстинали се смесват с билковия белтък.
Разстилат се в тавичка с хартия за печене. Поливат се със зехтина.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 30 мин. и се поръсват с черен пипер.
Изварата се разбърква с айвара, подправя се със сол и лют червен пипер. Поднася се към картофите.
Вместо с извара, дипът може да се приготви с натрошено бяло саламурено сирене, с рикота или с изцедено кисело мляко.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".