КАТ подхваща мотористите, текат засилени проверки

До 300 лева е глобата за предоставяне на автомобил на шофьор без книжка

Актуални новини
13:45 - 17 Април 2019
1842
КАТ подхваща мотористите, текат засилени проверки

До 23 април ще има засилени проверки по всички пътища в страната, тъй като инцидентите на пътя са се увеличили многократно в последните месеци. Само в началото на април са загинали 12 души, съобщи инсп. Илия Георгиев от „Пътна полиция”.

Акцент в проверката са мотоциклетистите и дали носят каски. Ще се обръща внимание на регистрационните табели, а шфьорите на автомобили ще се следят дали са поставили колани или шофират пияни. Глобата за нарушителите без колан е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. За несложена каска от страна на водача глобата е също 60 лева, за пътника – 50 лв.
„Искам да поставя акцент, че водачът носи отговорност за поставянето на предпазния колан на пътниците, както и правилното превозване на деца в специалните столчета“, предупреди Георгиев.
Отговорност носят и собствениците на МПС-та, които предоставят колите си на лица без шофьорска книжка. За миналата година са засечени над 20 000 случая. Глобата за неправомерно предоставяне на автомобил е от 100 до 300 лева като се предвижда и прекратяване на регистрацията за срок от 6 месеца до 1 година.
Пешеходците също ще бъдат следени и глобявани за неправилно пресичане. Столичната улица „Шипка“ беше сред първите места, на които се проведе полицейската акция.