КАТ спира от движение колите, замърсяващи въздуха

Проверките ще се правят посредством газ анализатори, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова

Общество
13:17 - 10 Февруари 2020
1865
КАТ спира от движение колите, замърсяващи въздуха

"От сряда в София започват масирани съвместни проверки на КАТ и Столичния инспекторат за автомобили, които замърсяват въздуха. Проверките ще се правят на пътя посредством газ анализаторите, които преди повече от година общината купи и предостави на КАТ.

Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на нова спортна зала в 176-о училище в Негован.

Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. Днес в много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци, обясни Фандъкова.
 
Освен нова спортна зала с трибуни, училището в Негован е със санирана сграда и обновен двор. Инвестицията е за 1,4 млн. лв. Очаква се то да пести 50% от досегашните годишни разходи за отопление, тъй като е преминало от отопление на нафта на такова с пелети. Средно годишно така ще се пестят и по 70 тона вредни емисии.