Катар и ОАЕ отново взаимно отвориха посолствата си

Свят
11:25 - 19 Юни 2023
1699
Катар и ОАЕ отново взаимно отвориха посолствата си

Катар и Обединените арабски емирства възобновиха работата на посолствата си, след като двете страни от Персийския залив се съгласиха да възстановят дипломатическите си отношения, съобщава "Ройтерс".

Възстановяването на връзките идва на фона на по-широк регионален натиск за помирение и повече от две години, след като арабските държави прекратиха бойкота спрямо Доха, който разби арабския блок от Персийския залив, съюзник на Запада.

Министерството на външните работи на Катар съобщи, че двамата външни министри - шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани и шейх Абдула бин Зайед, са провели телефонен разговор при повторното отваряне на двете посолства днес.

През април стана ясно, че двете държави от Персийския залив са в процес на възстановяване на дипломатическите отношения.

От години Абу Даби и Доха бяха з в съперничество за регионално влияние, ролята на исляма в политиката и за подкрепата за продемократичните движения в Близкия изток.

В средата на 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха всички отношения с Катар заради обвинения, че страната подкрепя тероризма. Доха обаче отхвърли тези твърдения.

Рияд и Кайро бяха първите, които назначиха отново посланици в Доха през 2021 г. след инициатива на Саудитска Арабия за прекратяване на спора. Миналата седмица Бахрейн също обяви, че ще възстанови дипломатическите връзки с Катар.

Възстановяването на двустранните връзки идва и след като Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възстановят отношенията след години на враждебност, която застраши стабилността в Персийския залив и разпали войната в Йемен.