Катар измества Русия като доставчик на газ за Европа

Топ
21:13 - 21 Октомври 2023
6075
Катар измества Русия като доставчик на газ за Европа

Неуспешният опит на Русия да "замрази" Европа, за да я принуди да се откаже от подкрепата за Украйна, трайно лиши "Газпром" от най-големия му пазар за години напред. Катар сключи две крупни и дългосрочни сделки за доставки на газ в страните от ЕС, които ще заместят около 15% от довоенния импорт от Русия.

QatarEnergy се договори с Shell за доставката в Нидерландия на втечнен газ за 27 години. Миналата седмица аналогична сделка за Франция бе подписана с TotalEnergies. По всеки от договорите Катар ще доставя 3,5 млн тона втечнен газ годишно. На практика Катар ще може напълно да замени обемите, които "Газпром" доставяше по спрения през 2022 г. газопровод Ямал-Европа.

През 2030 г. европейските клиенти ще могат да получат 27 млн. тона втечнен газ (37,8 млрд. куб. м) годишно, като 9 млн. тона от тях ще са от Катар, сметна Каушал Рамен от Rystad Energy.

Европейските страни не планират да възобновят сътрудничество с Русия, дори след край на войната в Украйна. "На тези отношения беше сложен край", заяви в сряда германският посланик във Великобритания Мигел Бергер. "Връщане назад няма да има", потвърди министърът на енергетиката на Великобритания Греъм Стюарт.

Германия, която силно пострада от спирането на руския газ (той покриваше половината от доставките), през ноември 2022 г. също се договори с Катар за закупуване на по 2 млн. тона втечнен газ за 15 г.