Катар ни краде тримата най-добри щангисти

През 1999 г. пратихме 8 състезатели и треньор на богаташите от Близкия изток

Спорт
18:58 - 18 Май 2022
2408
Катар ни краде тримата най-добри щангисти

Катар е готов да плати за привличането на трима български щангисти, за да го представят на олимпиадата в Париж. Става въпрос за световния шампион Карлос Насар, за европейския Божидар Андреев и за 19-годишния Мартин Тошев. Тошев, както и Карлос, е от Червен бряг.

Президентът на федерацията Неделчо Колев, който е блокирал новото ръководство в съда, е ходил на световното първенство за младежи в Гърция в началото на май. Там нямаше български щангисти заради забавеното финансиране от страна на ММС и е странно защо е пътувал. Една от версиите е точно заради готвения трансфер.

В щангите, когато получиш разрешение от собствената си федерация, няма проблеми да участваш веднага за нова държава.

Това не е първата подобна сделка по оста България - Катар. Преди световното първенство в Атина през 1999 година пратихме там 8 щангисти и треньора Златин Иванов и още на първото състезание титла взе Петър Танев или Бадър Салем Найеф. Златен медал в изхвърлянето при свръхтежките взе Яни Мърчоков, или Джебер Саид Салем. Асеновградчанинът стана тогава втори в двубоя. През 2001 г. е и световен шампион за Катар на първенството в Анталия.

След това на олимипиадата в Сидни Ангел Попов, или Саид Саиф Асад, спечели и първия в историята на Катар медал, като завърши на трето място в категория до 105 килограма след иранеца Хосеин Таваколи и нашия Алан Цагаев се включи в състезанието в последния момент, след като спечелихме дело в арбитражния съд по спорта за изхвърлянето на отбора ни заради положителни проби за допинг. След това и Попов стана световен.

“Нищо не знам, питайте състезателите. Сега имам други проблеми”, категоричен бе наставникът на щангистите Иван Иванов.

Заради продължаващата безтегловност около федерацията проблемите преди европейското са огромни, особено след последното развитие на нещата.
Има проблем и в треньорския щаб, като Неделчо Колев не иска да разпише за единия от наставниците, защото искал на негово място друг.

Накрая дошло и повишението на заплатите на някои от състезателите, което е довело до разделение в отбора.

Съдебната сага се точи вече над година, а срокът, даден от министър Радостин Василев да се оправи хаосът, изтича в края на месеца.

Спортният министър е доста наясно с нещата във федерацията, след като я представляваше по последните дела в Арбитражния съд по спорта след последните скандали с допинг.

Снимка: LAP.bg