Катар посреща фенове на круизни кораби като плаващи хотели (СНИМКИ)

Часовникът отброява времето за откриващия мач, почти 12 години след като страната получи правото да бъде домакин на Мондиал

Спорт
14:46 - 19 Ноември 2022
3407
Катар посреща фенове на круизни кораби като плаващи хотели (СНИМКИ)

Първата Световна купа, която ще се проведе в арабския свят, ще започне в неделя, когато домакинът Катар ще се изправи срещу Еквадор.

Обратното броене до Световната купа по футбол 2022 започна. Часовникът отброява времето за откриващия мач, почти 12 години след като Катар получи правото да бъде домакин на футболния турнир.

На 20 ноември първото Световно първенство по футбол, което ще се проведе в арабския свят, ще започне с мач на страната-домакин срещу Еквадор.

Това е кулминацията на изключителната кампания на Катар, който първо спечели вота за домакинство на турнира, а след това започна да харчи десетки милиарди долари за изграждане на стадиони и инфраструктура.

Провеждането на събитието в пустинна държава наложи безпрецедентна реорганизация на международния футболен календар, като Световната купа бе изместена от обичайното си място през лятото в северното полукълбо, за да се избегне изгарящата жега в страната от Персийския залив.

Страната с население от едва три милиона души, един от най-големите производители на природен газ в света, похарчи щедро средства.

Новите стадиони струват повече от 6,5 млрд. долара, а пет от осемте обекта се обслужват от метрото без шофьори на стойност 36 млрд. долара.

Според някои оценки общите разходи за инфраструктура през последното десетилетие са над 200 млрд. долара.

Организаторите смятат, че до Катар ще пътуват над 1,2 млн. фенове. В отговор на опасенията за липса на места за настаняване те използват три круизни кораба като плаващи хотели. Те са напълно резервирани за първите две седмици на турнира.

Организаторите съобщиха, че са продадени около 2,9 млн. от общо 3,1 млн. билета, а феновете чакат пред центъра за продажба на билети на ФИФА с надеждата, че ще се появят оскъдни билети за най-важните мачове.