Катар: Преговорите за примирие в Газа са в безизходица

Свят
13:04 - 14 Май 2024
1159
Катар: Преговорите за примирие в Газа са в безизходица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица поради операциите на Израел в Рафах. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани, цитиран от "Ройтерс".

Израелските операции в Рафах, които започнаха този месец, затвориха главен пропускателен пункт за помощ от границата с Египет, което според хуманитарни организации е влошило и без това тежката ситуация.

"Особено през последните няколко седмици видяхме известно набиране на инерция, но за съжаление нещата не тръгнаха в правилната посока и в момента сме почти в безизходица. Разбира се, случилото се с Рафах ни върна назад, " посочи шейх Мохамед на икономически форум в Доха.

Шейх Мохамед, чиято страна посредничи усилено между палестинската групировка "Хамас" и Израел по време на седеммесечния конфликт, увери, че Катар ще продължи да работи за разрешаване на ситуацията.

"Заявяваме много ясно за всички: дейността ни е ограничена до нашето посредничество. Това е, което ще направим, това, е, което ще продължим да правим", посочи той.

По думи на шейх Мохамед основното разногласие между двете страни е относно освобождаването на заложниците и прекратяването на войната.

Над 34 000 палестинци загинаха при нападението на Израел срещу ивицата Газа. Войната започна, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" нападнаха Израел, убиха 1200 души и отвлякоха други 252, от които за 133 се смята, че остават в плен в Газа.

"Едната страна иска да сложи край на войната и след това да преговаря за заложниците, а другата страна иска заложниците и продължаване на войната. Докато няма общо между тези две неща, няма да се постигне резултат", обобщи шейх Мохамед.