Катастрофа: 124% инфлация в Аржентина

Потребителските цени са се повишили с 12,4% през август спрямо юли

Новини
13:12 - 14 Септември 2023
1739
Катастрофа: 124% инфлация в Аржентина

Аржентина винаги е била пример за грешна икономическа политика, която периодично вкарва страната в катастрофи, въпреки огромните ресурси, които притежава страната. 

Инфлацията в Аржентина се ускори с повече от очакваното миналия месец след рязка девалвация на валутата, задълбочавайки икономическата криза в страната преди президентските избори през октомври, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 12,4% през август спрямо юли, като това е най-високото месечно увеличение от 1991 г., когато страната излиза от хиперинфлацията, показват правителствени данни, публикувани в сряда. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха темп на инфлация от 11,5%.

На годишна база цените са се повишили със 124,4%, което също е най-високо ниво от три десетилетия, предаде Инвестор.

Инфлацията през август, двойно по-висока от тази през юли, потвърждава последиците от девалвацията на валутата от страна на правителството с 18% в деня след предварителните избори, при които крайнодесният Хавиер Милей победи двете най-мощни политически сили в Аржентина. Бизнесът в Буенос Айрес и извън него повиши цените за една нощ след спада на валутата, подхранвайки опасенията за връщане към хиперинфлация.

Въпреки последния инфлационен скок, централната банка вероятно ще запази основния си лихвен процент непроменен,

тъй като очаква ръстът на цените да се забави по-късно през годината, споделят двама служители, запознати пряко с въпроса.

Фернандо Лосада, управляващ директор на базираната в САЩ Oppenheimer & Co., приписва ускорената инфлация на пропуск в експанзионистичната парична и фискална политика. Той прогнозира, че инфлацията все още не е достигнала своя връх в Аржентина.

„Девалвирането на валутата в отсъствието на план за макростабилизация е подобно на куче, което гони опашката си, докато цените се движат в унисон с или дори по-бързо от обменния курс“, посочва той, като добавя:

„В крайна сметка страната се сблъсква с допълнително ускорена инфлация, но реалният валутен курс не успява да отслабне“.

Девалвацията също беше условие, поставено от Международния валутен фонд (МВФ) като част от програмата за помощ на страната от 44 млрд. долара, след като правителството на практика изчерпа доларите, за да поддържа строгия валутен контрол.

Галопиращата инфлация подхранва възхода на Милей, предизвиквайки министъра на икономиката Серхио Маса, който наскоро обяви редица драстични мерки за привличане на повече гласоподаватели, като

премахване на данъците върху доходите за всички, освен за най-горния 1% от населението и повишаване на заплатата на държавните служители.