Казахстан под карантина за 2 седмици

Новини
15:29 - 05 Юли 2020
1558
Казахстан под карантина за 2 седмици

Властите в Казахстан въведоха от днес двуседмична национална карантина за 14 дни заради усложнената епидемиологична обстановка и нарастването на броя на заразените с коронавирус, предаде ТАСС.

За изминалото денонощие в централноазиатската страна са регистрирани 1452 нови случая, със 192 по-малко от вчера, и общият им брой е достигнал 47 171. Сред новите случаи 528 са със симптоми и 924 - без симптоми, предава БТА.

Заразените съставляват 0,2 процента от 18,7-милионното население на Казахстан. Възстановилите се от заразата са 15 556, съобщи междуведомствената комисия към правителството.

Броят на починалите в Казахстан от причиняваното от коронавируса заболяване Ковид-19 остава 188. В четвъртък обаче властите обявиха, че ще съобщават статистиката за смъртните случаи само веднъж седмично.

Новите мерки, въведени от комисията по указание на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, предвиждат запазване на въздушните връзки с Турция и Южна Корея, а също на вътрешните полети по 45 направления. Намалява се обемът на железопътните пътнически превози, спират се междуградските автобуси и се ограничава движението на градския транспорт. Забраняват се масовите прояви, като на открито може да се събират до трима човека. Ограничено е излизането от дома за хората над 65 години. Затварят се моловете, нощните клубове, театрите, музеите, кината, салоните за красота, бръснарниците, спортните зали, басейните, закритите пазари, религиозните обекти, както и детските градини и летните лагери.