Казахстан скастри Русия за неподходящ тон

Русия
13:26 - 05 Октомври 2022
1931
Казахстан скастри Русия за неподходящ тон

Казахстан отхвърли искането на Русия да експулсира посланика на Украйна и упрекна Москва за неподходящия тон между "равнопоставени стратегически партньори", съобщава "Ройтерс".

Настояването на Москва беше заради коментари на дипломата за убиване на руснаци.

Отношенията на Русия с Казахстан и някои други нейни бивши съветски съюзници се обтегнаха по време на войната в Украйна, особено заради опитите на президента Владимир Путин да се откаже от граничните споразумения след СССР в източната част на страната.

Напрежението ескалира, след като в интервю през август украинският посланик в Астана Петро Врублевски заяви по повод войната, че "колкото повече руснаци убиваме сега, толкова по-малко от тях ще трябва да убиват нашите деца".

В отговор Русия настоя Казахстан да изгони дипломата, но вместо това Астана поиска от Киев да го смени, посочвайки, че коментарите му са неприемливи за страна с голямо руско малцинство.

Вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва е "възмутена" от факта, че Врублевски все още е в Астана, поради което е привикала казахстанския посланик.

От своя страна, говорителят на казахстанското външно министерство Айбек Смадияров нарече тона на Захарова "несъответстващ на природата на съюзническите отношения между Казахстан и Русия като равноправни стратегически партньори" и добави, че руският посланик на свой ред ще бъде извикан в казахстанското министерство.

Смадияров посочи, че Врублевски ще напусне Казахстан, след като бъде избран нов украински посланик.

Казахстан традиционно поддържа близки отношения в областта на икономиката и сигурността с Русия, но се дистанцира от Москва, след като тя нахлу в Украйна през февруари.

Астана призова за мирно разрешаване на конфликта, който Кремъл нарича "специална военна операция", и отказа да признае референдумите, чрез които Русия анексира украински територии.