Казахстанец с убийствен сервис спря Григор в Ченду

Александър Бублик обърна българина с 2:1 с два драматични тайбрека

Тенис
10:47 - 27 Септември 2019
3031
Казахстанец с убийствен сервис спря Григор в Ченду

Българската ракета Григор Димитров отпадна драматично от турнира в Ченду (Китай) от сериите АТП 250. Нашият загуби на четвъртфиналите с 1:2 сета (7:5, 6:7, 6:7) от казахстанеца Алекандър Бублик след драматичен обрат с два тайбрека. 198-сантиметровият дългуч разчиташе на мощния си сервис, с който направи цели 35 аса в мача.

Поставеният под №4 в схемата Григор Димитров започна ударно мача и с пробив при първото подаване на Бублик успя да дръпне с 3:0 гейма. Вместо обаче да доиграе спокойно сета, както често се случва, позволи на съперника да се върна в играта. Казахстанецът върна веднага пробива и изравни резултата до 3:3. При 5:6 Буклик сервира за оставане в сета и тайбрек. Гришо обаче направи три поредни точки и спечели гейма, за да вземе частта със 7:5.

Вторият сет се оказа още по-равностоен, като вървеше гейм за гейм. При първото си подаване Димитров оцеля при 30-40. До 2-1 след това сервиращите нямаха проблеми, но при този резултат Бублик поиска медицински таймаут заради болки в областта на лявото коляно. Казахстанецът се завърна на корта и видимо нямаше сериозен физически проблем, който да афектира играта му, като успя да докара сета до тайбрек.

В него двамата тенисисти си размениха по един мини пробив за 3:3, а след това гонитбата продължи точка за точка до 6:6. При 10:9 на Бублик нашият не успя да си вземе подаването и така казахстанецът спечели маратонския тайбрек с 11:9, а с това изравни резултата в сетовете - 1:1.

Бублик продължи добрата си инерция в третия сет и успя да пробие още при първото подаване на Димитров. Казахстанецът дръпна с 4:1 гейма и вече се виждаше победител, когато Гришо възкръсна на корта и върна пробива, за да изравни до 4:4. В 9-ия гейм положението за хасковлията стана критично и се наложи да спасява мачбол, за да остане в мача.

Все пак нашият се справи и вкара мача в решителен тайбрек. Там обаче Димитров рухна, след като изгуби и двете си подавания, а Бублик нареди пет поредни точки за 5:0. Григор не се даде без бой и спаси нови два мачбола. При 6:3 обаче отново сервисът му бе пробит от Бублик и така казахстанецът взе сета и обърна мача до 2:1.

За място на финала в Ченду Бублик ще спори с победителя от мача между Лойд Джордж Харис и Жоао Соуса.