КАЗУС: Всеки разведен родител има право да присъства на първия учебен ден на детето си

Общество
13:50 - 14 Септември 2024
1079
КАЗУС: Всеки разведен родител има право да присъства на първия учебен ден на детето си

Наближава 15 септември, а с него и вълнението на родителите от празника на първия учебен ден и церемонията по прекрачване на училищния праг. За съжаление за някои родители присъствието на този ден остава несбъдната мечта, защото не е изрично упоменато в съдебното решение след развода, че споделените моменти в този ден са позволени.

„Темата е много важно. Много хора биват лишени от възможността да присъстват на първия учебен ден на своите деца.  Неразбирателството идва от това, което казва законът. Много родители считат, че ако не е записано вътре в съдебното решение, че единият родител има право да вижда детето всеки втори уикенд, на празници и рождени дни, то при други поводи това не е необходимо. Това обаче е родителско задължение и право на всеки родител на присъства и участва във всички тези мигове на своите деца”, коментира адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска пред Нова нюз.

По нейни думи дори и когато детето е в болнично заведение, единият родител не винаги получава информация за състоянието на детето от медицинските лица. „Проблемът е, че съдът не може да предвиди всички ситуации, в които ще е нужно ползването на документ. Ясно установени са рождените дни, имените дни, личните празници по календар. Затова съдът избягва да дефинира излишни ситуации, в които да дефинира това, воден от максимата, че щом не е забранено, то е разрешено”.

Бекирска посочи, че всеки родител може да търси официална информация за своите деца от учебните заведения, а не непременно от другия родител.