Кенийка спечели нощния маратон на Световното в Доха

Заради жегите в Катар много от участничките не успяха да издържат докрай и се отказаха

Спорт
11:26 - 28 Септември 2019
1920
Кенийка спечели нощния маратон на Световното в Доха

Кенийката Рут Чепнгетич спечели титлата в женския маратон на Световното първенство в Доха. Тя финишира за 2:32:43 часа и взе първия златен медал от шампионата на планетата. Среброто остана за Роуз Челимо от Бахрейн, която завърши на 63 секунди след победителката, а с бронза се окичи Хелалия Йоханес от Намибия.

Надпреварата започна в полунощ заради високите температури в Доха.
Организаторите се колебаеха дали да отменят старта, но решиха състезанието да се състои. Много от участничките обаче не успяха да издържат докрай и се отказаха.

"В нашата страна никога не сме провеждали маратон при такива условия. Ще ми е интересно да видя колко от състезателките ще финишират", заяви треньорът на Етиопия Хаджи Адило Роба.

Шампионката Чепнгетич е двукратна победителка в Истанбулския маратон.

В същото време дисквалификация на европейския шампион Якоб Ингебрицен ще лиши зрителите от шанса да гледат трима братя Ингебрицен във финала на 5000 метра на Световното първенство по лека атлетика в Доха.

Европейският първенец в дисциплината от Берлин 2018 Якоб Ингебрицен намери място сред финалистите на 5000 метра, след като завърши четвърти в своята серия с 13:25.20 минути. По-късно обаче той беше дисквалифициран.

Резултатът на 19-годишния норвежец беше анулиран заради излизане извън пистата.

Така големият финал ще се състои с участието на другите двама братя от фамилията - Филип Ингебрицен (13:20.52 мин) и Хенрик Ингебрицен (13:21.22 минути).