Киберексперт пред Lupa.bg: Хакерските атаки към институциите са ежечасови

Общество
19:15 - 15 Февруари 2022
6533
Киберексперт пред Lupa.bg: Хакерските атаки към институциите са ежечасови

Вече 3 месеца изминаха, откакто е сформирано правителството на Кирил Петков, а Министерство на електронното управление не е започнало работа. Има назначен министър, но няма министерство. Същевременно се закри държавната агенция „Електронно управление“ и нейните служители са пренасочени към новото ведомство. Това обясни пред Lupa.bg експертът по киберсигурност Ангел Славчев.  

„Божидар Божанов не може да каже откъде ще дойдат парите за киберспециалистите, които ще работят в новото министерство, тъй като техните заплати са сравними с тези на премиера. Именно за това щял да опита чрез бизнеса и Информационно обслужване да намери хора.

Няма ресурс да се осигури информационната сигурност на страната. Божанов призна, че в енергетиката нивото не е задоволително. Потвърди се моето предположение, че нивото на информационната сигурност в държавните предприятия е нула. Скада системите са между 15 и 25-годишни. А най-големият парадокс е, че държавата е разписала закон и наредба за киберсигурност и нейните служители не ги спазват“, заяви Славчев.

Над 20 закона се промениха заради новото министерство, а нищо досега не е направило. Трябва да се вземат спешни мерки, тъй като атаките спрямо обществените сървъри са милиони, увери Славчев.