Киберексперт пред Lupa.bg: След атаката в Български пощи има риск за личните данни на пенсионерите

Актуални новини
18:59 - 05 Май 2022
4350
Киберексперт пред Lupa.bg: След атаката в Български пощи има риск за личните данни на пенсионерите

Български пощи работи с личните данни на всички пенсионери, разполага с банковите сметки на стотици хиляди хора. Какво ще стане, ако те бъдат източени от хакери?! Проблемът на Български пощи и на всички държавни предприятия е, че не спазват законите за киберсигурност. Това заяви пред Lupa.bg Ангел Славчев, съветник в парламентарната комисия по кибересигурност.

По думите му техниката в Български пощи е допотопна - на повече от 15-20 години, използват операционна система Windows XP, която официално е спряна преди повече от 10 години от поддръжка. Уязвимостта на тази система спрямо днешните технологии е като на компютър Правец 10.

 „С гледане на няколко клипа от Ютуб можеш да го хакнеш и през телефона си. В Български пощи не са чували за киберсигурност, информационна сигурност, мрежова сигурност. Тях могат да хакнат и 10-годишни хлапета, гледали малко повече Ютуб видеа“, предупреди Славчев.

"Министърът ни по информационни технологии до момента не е входирал нито едно предложение за промяна на закони и други наредби, с които да се повиши  защитата на държавно ниво. Идва в Комисия, дава някакви неадекватни отговори, обещава някакви неща и дотам. Преди време алармирах, че киберсъстоянието на ресурси, които са част от национална сигурност на страната, са под заплаха именно поради остарял софтуер и неспазване на закона за киберсигурност. Министър Божанов не можа да даде отговор как ще се справи с този проблем. Имаме нужда от ясна и точна концепция. Български пощи отдавна се водят до фалит, целта е частна фирма да ги поеме. “, предположи Славчев.