Киберсигурност- най-желаната специалност в Техническия

ВУЗ-ът откри и дисциплина "Интелигентни системи и изкуствен интелект"

Новини
17:48 - 02 Септември 2022
2036
Киберсигурност- най-желаната специалност в Техническия

Тази година кандидат-студентите в Техническия университет - София се бориха за прием в четири нови дисциплини. От новата учебна година четирите нови специалности във висшето учебно заведение са "Интелигентни системи и изкуствен интелект" – на български и английски език, "Киберсигурност", както и "Анализ на данни".

Най-голям интерес е имало към дисциплината "Киберсигурност", а за нея са се борили повече от 8 души за едно място. Най-ниският бал за прием е бил 28, при максимални 30 точки. С най-висок бал са били приемани студенти в специалността "Компютърно и софтуерно инженерство", съобщиха от университета. Не отстъпват по желание и висок бал специалности като "Автомобилна електроника", "Авиационно инженерство", "Информационни и софтуерни науки", "Професионална педагогика".

Подробности пред Радио София разказа проф. д-р. инж. Огнян Наков, декан на Факултет "Компютърни системи и технологии" към ТУ - София. Според думите му, високият приемен бал се дължи на доброто име, което в годините назад е изградил Факултетът по "Компютърни системи" в ТУ-София.

"През ден сме посещавани от фирми, които търсят нашите възпитаници и начин да се доберат до тях, за да ги ангажират", коментира проф. д-р. инж. Наков. Той допълни, че България има огромна нужда от такива специалисти, защото почти всеки месец се случва нещо, което е от национален мащаб, а локалните пробиви на фирми или частни лица са ежедневие.

Освен това уточни, че в голямата си част пробивите са елементарни и се дължат на свалени скриптове от интернет, чрез които може да се пробие една слабо написана софтуерна система. Противодействието за тези методи се състои в добре написания софтуер и добре администрираната мрежа, но подготвените кадри от наша страна за момента са дефицитни. Той подчерта, че защитата на една дигитална среда е многопластова и поради това трябва да има добре обучени кадри от различни звена.

Относно специалностите "Интелигентни системи и изкуствен интелект", както и "Анализ на данни" проф. Наков коментира, че нормалният стремеж е да се развива образователната среда в съответствие с нуждите на времето.

"Непрекъснато се говори, че висшето образование трябва да е до индустрията, до обществото и до бизнеса", допълни той и подчерта, че по данни взети от МОН, НОИ, държавни структури и бизнес организации малко от възпитаниците на ТУ - София напускат страната. Това са някъде от порядъка на 12-15% за разлика от медицината, където съотношението е обратното.", 

"Фактите показват, че най-големите световни софтуерни компании установиха тук, в България, в София своите развойни центрове. Това са центрове с по 600-800 програмиста", отбеляза проф. Наков и добави, че фирмите са избрали България, а не съседни балкански страни, понеже у нас са намерили подготвени софтуерни кадри.

Той сподели, че трябва да бъдем отворени към развитието на икономиката и обществото, и бързо да се нагаждаме и добави, че дистанционното обучение е било неизбежно, но не е дало добри резултати.