Киев атакуван с ирански дронове

Украйна
08:55 - 19 Декември 2022
2782
Киев атакуван с ирански дронове

Столицата на Украйна бе атакувана в понеделник с дронове, съобщи военната администрация на Киев. Властите предупредиха жителите на града, че трябва да бъдат готови да се укрият на сигурно място, съобщи Франс прес.

"Врагът атакува столицата", написа администрацията в Телеграм.

Според Асошиейтед прес киевската администрация е открила над града повече от 20 безпилотника. Същевременно е заявила за най-малко 15 свалени дрона и за улучен критичен инфраструктурен обект, без да съобщи подробности. УНИАН пише за две експлозии в столицата.

Градските власти уточниха, че руските сили отново използват за нападението срещу Киев ирански дронове "Шахед", както и през последните седмици

Администрацията обяви за пръв път въздушна тревога в 01:56 ч. местно време (23:56 ч. по Гринуич) и тя трая малко над три часа. За втори път тревога бе обявена в 05:24 ч. (03:24 ч. по Гринуич) и отменена след половин час. Препоръчва се гражданите, щом чуят сирените, да потърсят укритие.

Зеленски: Подготвени сме са всички сценарии

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на границите на Украйна е "постоянен приоритет" и че страната му е готова за всички възможни сценарии с Русия и съюзничката ѝ Беларус, предаде Ройтеrс.

"Защитата на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии", добави той.

Коментарът му идва в навечерието на посещение в Беларус на руския президент Владимир Путин на фона на дискусии за възможна нова офанзива от страна на Москва и предположения, че тя би могла да дойде откъм Беларус, отбелязва агенцията.

В обръщението си Зеленски отправи нов призив към западните страни да осигурят на Украйна ефективни въздушна отбрана. Той също така каза, че силите му държат под контрол град Бахмут в Източна Украйна, където се водеха едни от най-ожесточените боеве.

Той каза още, че е възстановено електричеството на още три милиона украинци след последните руски атаки срещу инфраструктурата, с което общият брой на гражданите с възстановено електроснабдяване е достигнал девет милиона през последните два дни.

"Електроснабдяването беше възстановено за още три милиона украинци. Плюс шест милиона вчера. Това означава, че след терористичните атаки в петък вече имаме резултат за над девет милиона души", посочи украинският президент.

Русия изстреля множество ракети срещу енергийната мрежа на Украйна в петък, като уби най-малко трима души и повреди девет енергийни съоръжения.

Украйна продължава да сваля дронове

Девет дрона "Шахед" иранско производство са били свалени в понеделник сутринта във въздушното пространство на Киев, съобщи военната администрация на украинската столица в публикация в Телеграм, предаде Ройтерс.

"Въздушната тревога продължава в Киев", добави администрацията. "Врагът атакува столицата с дронове-камикадзе "Шахед". Противовъздушната отбрана е в действие".

Украинските военновъздушни силиса  унищожили най-малко два руски склада за боеприпаси и позиции на системи за противовъздушна отбрана при боеве в източната част на Украйна, съобщи украинският генерален щаб, цитиран от ДПА.

При операцията ВВС са извършили няколко мисии, но щабът не поясни къде точно се намират местата, за които става дума.

Русия понесе тежки загуби при ожесточените боеве в района на донбаския град Бахмут, където руско подразделение, съставено от между 400 и 800 души, беше изненадано при внимателно подготвена засада и "извадено от строя", съобщи в Киев президентският съветник Олексий Арестович.

Контролираният от Русия град Донецк също беше подложен на няколко пъти на обстрел през днешния ден. Ударена е болница, съобщи ТАСС, като се позова на сепаратистките власти. Избухнал е пожар и персоналът и пацинетите са били евакуирани. Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин написа в социалната мрежа Телеграм, че има ранени пациенти; един от тях впоследствие по думите му е починал.