Киев обяви потопения крайцер "Москва" за свое подводно културно наследство

Русия
18:40 - 22 Април 2022
4836
Киев обяви потопения крайцер "Москва" за свое подводно културно наследство

Флагманът на Черноморския флот на Русия, потопен с украинска ракетна атака, е обявин за обект на подводното културно наследство на Украйна.

Серхий Воронов, директор на Военноморския музей на Украйна съобщи, че ракетният крайцер "Москва" е вписан под номер 2064. Това, според Конвенцията за световното културно наследство, означава обект с рядка научно или технологично значение..

Министерството на отбраната в Киев, цитирано от "Дневник", обяви на страницата си във Фейсбук, че британското разузнаване е посочило местонахождението на останките и това било потвърдено и от украинска страна. Те са на около 80 морски мили от Одеса на дълбочина 40-50 м.

Според същата конвенция, с която е създадена ЮНЕСКО, всички следи от човешка дейност на дъното на Черно море, в рамките на икономическата зона на Украйна, са нейна собственост.

"Москва" е най-големият потънал обект в Черно море, дължината му е 186 метра. (...) Би трябвало да се вижда дори без потапяне на тази дълбочина", каза още Воронов.

Украински медии съобщават, че на мястото на потъването на крайцера се наблюдава повишена активност на спасително-водолазни кораби на Черноморския флот. Най-вероятно те търсят тела, оръжия и класифицирани документи и няма да се прави опит за изваждането на кораба с водоизместимост почти 12 хиляди тона.