Киев: Очакват се нови руски атаки

Зеленски отбеляза "много трудната" ситуация на фронта

Украйна
14:38 - 28 Ноември 2022
1812
Киев: Очакват се нови руски атаки

Украинското ръководство заяви днес, че очаква тази седмица нова вълна от руски атаки, след като предишните, насочени към критична инфраструктура, предизвикаха масови прекъсвания на електро- и водоснабдяването, по-специално в Киев, предаде Франс прес.

"Твърде е вероятно началото на седмицата да бъде белязано от такава атака", заяви днес говорителката на Южното командване на украинската армия Наталия Гуменюк, като изтъкна, че в Черно море се е появил руски ракетен кораб, носещ носещ 8 ракети тип "Калибър". Това показва, че тече подготовка, посочи тя в предаване на украинската телевизия.

А украинският президент Володимир Зеленски предупреди снощи във видеообръщение, че "започващата седмица може да е също толкова трудна като изминалата", когато руски удари предизвикаха масови прекъсвания на тока, а температурите са вече почти зимни. "Въоръжените ни сили се подготвят. Готви се цялата държава. Обработваме всички сценарии, включително с партньори" от Запада, допълни той, като призова украинците да се съобразяват с въздушните тревоги.

Президентът отбеляза "много трудната" ситуация на фронта, по-специално в източната Донецка област, където се концентрират боевете след изтеглянето на руските сили от южния град Херсон.

След руските атаки в сряда милиони украинци останаха без ток. Според националния оператор "Укренерго" днес все още 27 на сто от домакинствата са без ток и продължават спешни изключвания в цялата територия на страната.