Киев: Руските "референдуми" са пропагандно шоу

В международен план "допитванията" вече бяха обявени за незаконни и недействителни

Украйна
17:48 - 23 Септември 2022
1211
Киев: Руските "референдуми" са пропагандно шоу

Украйна определи така наречените референдуми, организирани от Русия в окупираните територии в източната и южна част на страната като "пропагандно шоу" на Кремъл, предаде ДПА.

"Днес нямаме законни действия, наречени "референдум" в окупираните територии", заяви " Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Сътрудникът на държавния глава в Киев каза, че "шоуто" просто служи за фон на частичната мобилизация в Русия. "Окупираните територии трябва да бъдат освободени незабавно", подчерта в същото време Подоляк.

В контролираните от Русия части от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област днес започнаха референдуми за присъединяване на тези региони към страната.

В международен план "допитванията" вече бяха обявени за незаконни и недействителни.

Киев заплаши организаторите на референдумите с наказателно преследване за държавна измяна. Освен това получаването на руски паспорти, особено от служители на държавната администрация, е наказуемо съгласно украинското законодателство.

"В контролираните от Москва територии има много колаборационисти", каза Киев.

Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари. В хода на контраофанзива през последните седмици украинските въоръжени сили до голяма степен изтласкаха руските войски от североизточната Харковска област.

Въпреки това почти 20 процента от украинската територия остава под руски контрол, включително Кримският полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. след спорен референдум.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна заяви, че процесът на присъединяване на Донбас и останалите украински територии под руски контрол към старана ни ще протече бързо

Прессекретарят на Владимир Путин  подчерта, че след анексирането опитите на Украйна да си върне тези територии ще бъдат считани за нападение срещу Русия.  Путин вече предупреди, че ще използва всички средства, за да ги защити, добави БТА, като се позова на ДПА.