Ким Чен-ун не иска помощ

Ще се справим сами след наводненията, заяви лидерът на Северна Корея

Новини
13:52 - 10 Август 2024
1718
Ким Чен-ун не иска помощ

Северна Корея няма да търси външна помощ, за да се възстанови от наводненията, които опустошиха райони близо до границата на страната с Китай. Това съобщи лидерът Ким Чен-ун, който нареди на властите да доведат в столицата хиляди останали без дом хора, за да им осигурят по-добри грижи.

Ким заяви, че възстановяването на домовете и стабилизирането на районите, засегнати от наводненията, ще отнеме около два-три месеца. Дотогава правителството му планира да настани около 15 400 души - група, която включва майки, деца, възрастни хора и войници с увреждания - в обекти в Пхенян, съобщи днес държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

КЦТА уточни, че Ким е направил тези коментари по време на двудневно пътуване до северозападния град Юичжу. Там той се срещна с пострадали от наводненията и обсъди усилията за възстановяване.

Агенцията даде на Ким типичните си възторжени похвали, заявявайки, че посещението е показало неговото "свещено лидерство" и "топла любов и облагородяващ дух на всеотдайно служене на народа".

По данни на държавната медия, в резултат на проливните дъждове в края на юли в северозападния град Синъйчжу и съседния град Юичжу, са наводнени 4100 къщи, 7410 хектара земеделски площи и множество други обществени сгради, постройки, пътища и железопътни линии.

Северът не е предоставил информация за смъртните случаи, но Ким е цитиран да обвинява държавните служители, които са пренебрегнали превенцията на бедствията, че са причинили "жертви, които не могат да бъдат допуснати".

Традиционните съюзници Русия и Китай, както и международни хуманитарни организации, предложиха да предоставят на Северна Корея хуманитарни доставки, но Пхенян не е изразил публично желание да ги получи.